ukončit historii
Titulek pro tisk

Shakespearovské slavnosti zahajují předprodej. Novinkou bude Richard III. s Jiřím Langmajerem

Shakespearovské slavnosti zahajují předprodej

Novinkou bude Richard III. s Jiřím Langmajerem

Drama Richard III. s Jiřím Langmajerem v titulní roli připravuje jako svou hlavní novinku festival Letní shakespearovské slavnosti. Ten letos proběhne od 26. června do 7. září v Praze, Brně, Ostravě, Bratislavě a ve Zvolenu. Poprvé v historii přehlídka zavítá také do Plzně. Předprodej vstupenek na pražská a plzeňská představení začíná ve středu 18. dubna od 10.00 hod v síti Ticketportal. Generálním partnerem festivalu je finanční skupina PPF.

Napínavý příběh Richarda, největšího ze všech Shakespearových bídáků, uvidíme na Letních shakespearovských slavnostech poprvé. Titulní roli bude hrát Jiří Langmajer, režisérem a autorem úpravy je zkušený slovenský divadelník Martin Huba. Ten pro festival nastudoval už hry Král Lear a Romeo a Julie.

Potřeboval svět Richarda anebo potřeboval Richard svět, aby mohl roztočit ten svůj děsný tanec smrti?," zamýšlí se nad postavou fascinujícího démona režisér Martin Huba. „Richard III. je totiž totiž ďábelsky dobrý tanečník a je dobré se s ním občas potkat na parketu. Už proto, aby nás ztráta morálky a svědomí - což je hlavní melodie, na kterou Richard tancuje - netěšila, ale děsila. Proto říkám: Vítej Richarde! Nejvyšší čas! Potřebujeme Tě!," uvádí režisér.

„Na Richardovi III. je pro mě inspirující hlavně spolupráce s Martinem Hubou, u kterého obdivuju jeho neutuchající entuziasmus, poctivost a upřímnost, se kterými k práci přistupuje", říká Jiří Langmajer. Zdůrazňuje také, že ještě před zahájením první čtené zkoušky mu režisér věnoval desítky hodin času, aby s ním celou hru i jeho roli podrobně připravil. Svůj text se pak Jiří Langmajer učil v autě během mnoha cest mezi Prahou a Bratislavou, kde s Hubou současně zkoušeli Čechovova Racka. „V posledních měsících jsem takhle najezdil přes 4000 km a díky Richardovi, kterého jsem si za volantem předříkával, mi ty nekonečné jízdy mnohem líp utíkaly. Řítil jsem se po D1 a zároveň jsem byl v londýnském Toweru jako Richard III., vévoda z Glostru," říká Jiří Langmajer.

Vedle Jiřího Langmajera, který na slavnostech zazářil už jako princ Hamlet, uvidíme i další zajímavé herce a herečky. Richardem ďábelsky sváděnou Lady Annu bude hrát Klára Issová, zrazeného bratra Clarence ztvární Kamil Halbich. Královnu Alžbětu hraje Simona Postlerová, královnu Markétu ztělesní Eva Salzmannová. Jako Catesby se představí Marek Taclík, v roli lorda Buckinghama uvidíme Karla Dobrého. Dále hrají Ladislav Hampl, Ivan Lupták, David Suchařípa, Daniel Bambas, Tomáš Pavelka, Zdeněk Dušek, Marek Ronec, Radka Fidlerová, Karel Vlček, Jiří Schwarz, Lukáš Langmajer, Vilém Udatný ad.

Scénu vytvoří Jozef Ciller, kostýmy navrhuje Milan Čorba, autorem hudby je Jan P. Muchow. Hru uvidíme v překladu Martina Hilského. Ten si brilantně poradil jak s pasážemi v próze, tak s rýmy v noblesním Shakespearově blankversu. Premiéra bude 26. června v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu.

Komedie marné lásky a ještě jeden Richard III.

Premiéru bude mít letos i komedie Marná lásky snaha. V dravé i hravé komedii lásky účinkuje Kateřina Janečková známá mj. z televizního seriálu Ošklivka Katka a Michal Kavalčík populární jako „Ruda z Ostravy". Dále hrají Vladimír Polák, Lada Bělašková, Jiří Sedláček, Vladimír Čapka, Jan Fišar a další ostravští herci. Představení plné hudby a živé herecké akce připraví pro ostravskou část slavností režisér Ondrej Spišák. „Marná lásky snaha je bláznivá komedie plná slovního a situačního humoru, která si střílí z lidské domýšlivosti a zároveň přesně popisuje směšné lidské chování ve věcech lásky," říká režisér, který chce téma přiblížit hlavně mladým divákům.

V České republice poprvé uvidíme ještě jednoho Richarda III., tentokrát ale v podání slovenských divadelníků. Představení s Robertem Rothem v hlavní roli uvádějí slavnosti třikrát koncem července na Pražském hradě. Lady Anne hraje Táňa Pauhofová, zuřivou královnu Markétu ztvární Dana Batulková. Buckinghama nastudoval Alexander Bárta, Wiliama Catesbyho hraje Petr Halberstadt. Režisérem hry je Marián Pecko.

Falstaff u Prazdroje a hry na dalších scénách

Festival uvede také reprízy dříve úspěšných her: už naposledy letos uvidíme hru Jindřich IV., příběh přátelství a politiky v úpravě a režii Lucie Bělohradské s Janem Dolanským, Norbertem Lichým a Ladislavem Mrkvičkou. Na programu zůstává divácký hit Veselé paničky windsorské režiséra Jiřího Menzela s Bolkem Polívkou v roli rytíře Falstaffa a Simonou Stašovou jako důmyslnou paní Pažoutovou. Právě toto představení bude po dva červencové večery hostovat v Plzni, kde se pro něj připravuje nová scéna přímo v areálu pivovaru Plzeňského prazdroje.

V Praze a Ostravě se bude hrát Romeo a Julie, slavný příběh veronských milenců s Markem Holým, Terezou Dočkalovou a Jitkou Smutnou režiséra Pavla Šimáka. Představení s chytlavou muzikou Pavla Helebranda má tento rok už svou derniéru, takže si ho nenechte ujít.

V Bratislavě a v Brně bude mít premiéru komedie Dvaja páni z Verony v režii divadelníka a hudebníka Petera Mankoveckého se Zuzanou Norisovou, Evou Kodešovou, Martinem Zounarem, Ľubošem Kostelným ad. V Ostravě a na Slovensku má reprízu slovensko-česká komedie Oko za oko - niečo za niečo, jiskřivá fraška s Ivanou Jirešovou, Martinem Trnavským a Richardem Stankem v režii Michala Vajdičky.

Poslední titulem letošního programu je drama Antonius a Kleopatra s výborným česko-slovenským obsazením: hru o lásce egyptské vladařky a římského vojevůdce uvidíme tento rok už jenom v Bratislavě.

Více informací o letošním programu, cenách vstupenek a možných slevách je na www.shakespeare.cz nebo na www.ticketportal.cz


> zpráva ke stažení zde [PDF 67 kB]17.04.2012

PRESS

08.09.2012  -  Letošní Shakespearovské slavnosti končí, vidělo je 83 tisíc diváků, PDF
26.08.2012  -  Shakespearovské slavnosti jdou do finále, s diváky se rozloučí Richardem III., PDF
16.08.2012  -  Kuřata, jablka i pravý sekt. Na Shakespearovských slavnostech se v létě hoduje, PDF
30.07.2012  -  Shakespearovské slavnosti uvedou naposledy Jindřicha IV., loučí se i Romeo a Julie, PDF
16.07.2012  -  Shakespearovské slavnosti nabídnou v červenci komedie, PDF
25.06.2012  -  Na Pražském hradě zavládnou v létě dva Richardové III., český a slovenský, PDF
04.06.2012  -  Letní shakespearovské slavnosti 2012 - hlavní tisková zpráva, PDF
17.04.2012  -  Shakespearovské slavnosti zahajují předprodej. Novinkou bude Richard III. s Jiřím Langmajerem, PDF

Tiskové informace a mediální servis LSS 2012:

Magdalena Bičíková
Jana Bryndová

Kontakt: magdalena@shakespeare.cz

Fotografie ke stažení

Fotografie ke stažení najdete v sekci FOTOGALERIE – na vybraný obrázek klikněte 2x a rozbalí se v tiskové kvalitě. K fotografii prosím uveďte vždy kredit (popisek se jménem autora a vyfotografovaných osob je uveden nad každým snímkem), pro účely propagace festivalu je repro snímku zdarma.

HLEDAT




GOOGLE PŘEKLADAČ: