ukončit historii
Titulek pro tisk

Kuřata, jablka i pravý sekt. Na Shakespearovských slavnostech se v létě hoduje

Kuřata, jablka i pravý sekt.

Na Shakespearovských slavnostech se v létě hoduje

Červená a zelená jablka, jedlá růže, pečené kuře, ale i vinná limonáda a pravý sekt patří k mnoha jedlým rekvizitám, které teď v létě herci snědí nebo vypijí přímo na scéně festivalu Letních shakespearovské slavnosti. Zdaleka nejvíc toho musí v roli hubaté Kateřiny ochutnat Tatiana Vilhelmová s alternující Janou Strykovou v komedii Zkrocení zlé ženy – a to i přesto, že Petruchio v podání Romana Zacha Kateřinu dokonce chvíli trápí hladem. Zábavné představení o věčném souboji mužů a žen v režii Daniela Špinara se hraje až do 25. srpna na otevřené scéně v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu. Vstupenky na výborně obsazenou hru, která je zároveň poslední letošní komedií na festivalovém programu, jsou zatím stále v prodeji v síti Ticketportal.

Právě jablka jsou ve Zkrocení zlé ženy důležitou součástí scény, která připomíná rajskou zahradu se dvěma stromy s různě barevnými plody. Na stromech tak visí ovoce pravé, ale i umělé. Jak upozorňuje hlavní produkční festivalu Vendula Štíchová, v jednom z mnoha zavěšených plodů je dokonce skrytý mikrofon. Právě do něj Vojtěch Dyk nebo alternující Matouš Ruml v roli Lucentia omámeně zazpívají svoje milostná vyznání svůdné Biance. „Rozdíl mezi kašírovanými a pravými jablky je zblízka dobře vidět, takže do čeho mají zpívat a do čeho si pak kousnout, si herci zatím nikdy nespletli,“ říká produkční. Ta se svými kolegy teď do Zkrocení objednává už osmou bedýnku červených a zelených jablek. 

V rozverné inscenaci se kromě několika legračních gumových atrap mihne i skutečné grilované kuře. Z něj si - hlady už skoro šílená - Kateřina v podání Tatiany Vilhelmové nebo Jany Strykové stačí utrhnout alespoň pár rychlých soust. Asi nejpopulárnější jedlá rekvizita z celé hry se pak v zákulisí vždycky spotřebuje celá, takže se pro každé představení pořizuje znovu.

Opuletní Jindřich, střídmý Richard

 Jak to ale v divadle bývá, i na Shakespearovských slavnostech se jídlo a pití objevuje spíš jen skromně a v náznaku. Výjimku letos tvořil jenom Jindřich IV.Janem Dolanským, Norbertem Lichým a Ladislavem Mrkvičkou. Ve hře zasazené do prostředí královského dvora a londýnských putyk teklo proudem alespoň nealkoholické pivo, každý večer se tu otevírala i lahev pravého sektu. V komedii Veselé paničky windsorskéBolkem Polívkou a Simonou Stašovou, kde už William Shakespeare žádné hostiny nepopsal ani nenaznačil, si herec Jan Přeučil vymyslel alespoň malý kulinářský gag s červenou růží, která se jeho tajným trikem změní v nečekanou pochoutku.

To v dramatu Richard III.Jiřím Langmajerem se jídlo nepodává ani se s ním nežertuje. A netečou tu ani žádné vzácné tekutiny: Místo vína se pije vinná limonáda a také lahev s falešnou krví zůstává u maskérek zatím netknutá. Richardovy hrůzné činy se režisér Martin Huba rozhodl nakonec naznačit pouze rudou skvrnou na bílé látce… Právě Richard III. letošní festival v Praze uzavře: V Nejvyšším purkrabství se hraje od 27. srpna do 7. září. Také na tento titul jsou k mání ještě poslední vstupenky.



> zpráva ke stažení zde [PDF 48 kB]16.08.2012

PRESS

08.09.2012  -  Letošní Shakespearovské slavnosti končí, vidělo je 83 tisíc diváků, PDF
26.08.2012  -  Shakespearovské slavnosti jdou do finále, s diváky se rozloučí Richardem III., PDF
16.08.2012  -  Kuřata, jablka i pravý sekt. Na Shakespearovských slavnostech se v létě hoduje, PDF
30.07.2012  -  Shakespearovské slavnosti uvedou naposledy Jindřicha IV., loučí se i Romeo a Julie, PDF
16.07.2012  -  Shakespearovské slavnosti nabídnou v červenci komedie, PDF
25.06.2012  -  Na Pražském hradě zavládnou v létě dva Richardové III., český a slovenský, PDF
04.06.2012  -  Letní shakespearovské slavnosti 2012 - hlavní tisková zpráva, PDF
17.04.2012  -  Shakespearovské slavnosti zahajují předprodej. Novinkou bude Richard III. s Jiřím Langmajerem, PDF

Tiskové informace a mediální servis LSS 2012:

Magdalena Bičíková
Jana Bryndová

Kontakt: magdalena@shakespeare.cz

Fotografie ke stažení

Fotografie ke stažení najdete v sekci FOTOGALERIE – na vybraný obrázek klikněte 2x a rozbalí se v tiskové kvalitě. K fotografii prosím uveďte vždy kredit (popisek se jménem autora a vyfotografovaných osob je uveden nad každým snímkem), pro účely propagace festivalu je repro snímku zdarma.

HLEDAT




GOOGLE PŘEKLADAČ: