ukončit historii
Titulek pro tisk

Letošní Shakespearovské slavnosti končí, vidělo je 83 tisíc diváků

Letošní Shakespearovské slavnosti končí,

vidělo je 83 tisíc diváků

Festival Letní shakespearovské slavnosti skončil. Zvolání „Království za koně!“ z úst Jiřího Langmajera v roli Richard III. zaznělo na letní scéně Pražského hradu naposledy 7. září. Právě slavné drama o krutém Richardovi v režii Martina Huby letos 26. června festival v Nejvyšším purkrabství zahajovalo. Oblíbenou divadelní přehlídku pořádanou v České i Slovenské republice tento rok navštívilo přes 83 tisíc diváků.

„Z osmdesáti představení naplánovaných v Praze jsme kvůli nepříznivému počasí nakonec zrušili celkem pět večerů“ řekl umělecký ředitel slavností Libor Gross z pořadatelské AGENTURY SCHOK. Počet zrušených představení však ani tento rok nevybočil z dlouhodobého průměru. Také proto, že v Brně a Ostravě a měli na počasí mimořádné štěstí: divadelní produkce uváděné pod širým nebem tu déšť nepřekazil ani jednou. Na Slovensku se rušilo pouze dvakrát. Z technických důvodů nebyla v Praze uvedena ještě tři představení slovensko-české inscenace Richard III.

Festival proběhl v celkem šesti městech České a Slovenské republiky. K tradičním dějištím Praze, Brně, Ostravě, Bratislavě a Zvolenu letos poprvé přibyla Plzeň, kde se hrálo přímo v areálu Plzeňského Prazdroje. Nově nastudovaná plenérová ostravská komedie Marná lásky snaha hostovala poprvé v Karviné.

Na programu bylo jedenáct různých inscenací, včetně Hamleta uvedeného v polštině. Hostující titul z Divadla Stefana Zeromského z Kielc, který byl vyhlášen nejlepším polským představením minulé sezóny, obohatil program festivalu v Ostravě. „Shakespearovské slavnosti v Ostravě byly vůbec největší za pět let své existence,“ potvrdil za tamější spolupořadatele Andrej Harmečko z produkční společnosti PaS de Theatre.

Na festival se přišlo podívat přes 83.000 diváků, což je asi o 2.000 lidí víc než loni. Nejvíc, téměř 43.000 návštěvníků vidělo Shakespearovské slavnosti v Praze. V Ostravě navštívilo festival přes 14.000 diváků a ještě dalších 1.200 lidí shlédlo představení v Karviné. Na brněnský Špilberk se vypravilo 12.000 diváků a zhruba stejný počet – dohromady 12.000 – jich přišlo i na hrady v Bratislavě a ve Zvolenu. V Plzni na festival zavítalo během dvou dnů 1.200 diváků.

V příštím roce plánují pořadatelé nastudovat další premiérový titul – podrobnosti zatím tají. Určit ale chtějí zopakovat letošní hlavní novinku, drama Richard III. v úpravě a režii Martina Huby. Repríz by se měly dočkat i komedie Zkrocení zlé ženy režiséra Daniela Špinara a také Marná lásky snaha s ostravskými herci v nastudování Ondreje Spišáka. „Na repertoáru roku 2013 nebudou chybět ani Veselé paničky windsorské v režii Jiřího Menzela. Ty letos dosáhly již 100. reprízy a stále patří k našim nejžádanějším titulům,“ řekl umělecký ředitel Libor Gross.

Slavnosti pořádala tradičně AGENTURA SCHOK, spolupořadatelsky se podílelo hlavní město Praha, Městská část Praha 1 a Správa Pražského hradu. Tradiční spolupráce proběhla s Nadačním fondem manželů Livie a Václava Klausových, díky níž se na slavnosti přišly podívat děti z dětských domovů a pěstounských rodin z celé republiky. První dáma České republiky Livie Klausová udělila slavnostem opět i svou osobní záštitu, kterou akci poskytli také primátoři Prahy, Brna a Ostravy. Generálním partnerem slavností byla už třináctým rokem skupina PPF.


> zpráva ke stažení zde [PDF 69 kB]08.09.2012

PRESS

08.09.2012  -  Letošní Shakespearovské slavnosti končí, vidělo je 83 tisíc diváků, PDF
26.08.2012  -  Shakespearovské slavnosti jdou do finále, s diváky se rozloučí Richardem III., PDF
16.08.2012  -  Kuřata, jablka i pravý sekt. Na Shakespearovských slavnostech se v létě hoduje, PDF
30.07.2012  -  Shakespearovské slavnosti uvedou naposledy Jindřicha IV., loučí se i Romeo a Julie, PDF
16.07.2012  -  Shakespearovské slavnosti nabídnou v červenci komedie, PDF
25.06.2012  -  Na Pražském hradě zavládnou v létě dva Richardové III., český a slovenský, PDF
04.06.2012  -  Letní shakespearovské slavnosti 2012 - hlavní tisková zpráva, PDF
17.04.2012  -  Shakespearovské slavnosti zahajují předprodej. Novinkou bude Richard III. s Jiřím Langmajerem, PDF

Tiskové informace a mediální servis LSS 2012:

Magdalena Bičíková
Jana Bryndová

Kontakt: magdalena@shakespeare.cz

Fotografie ke stažení

Fotografie ke stažení najdete v sekci FOTOGALERIE – na vybraný obrázek klikněte 2x a rozbalí se v tiskové kvalitě. K fotografii prosím uveďte vždy kredit (popisek se jménem autora a vyfotografovaných osob je uveden nad každým snímkem), pro účely propagace festivalu je repro snímku zdarma.

HLEDAT




GOOGLE PŘEKLADAČ: