ukončit historii
Titulek pro tisk

Shakespearovské slavnosti znovu uvedou Jindřicha IV., hru o přátelství a politice

Shakespearovské slavnosti znovu uvedou Jindřicha IV.,

hru o přátelství a politice

Od 18. do 23. července se v Praze na Letních shakespearovských slavnostech začíná hrát Jindřich IV. Hru o politice a jednom zvláštním přátelství uvedenou loni v premiéře upravila a zrežírovala Lucie Bělohradská. V roli prince Jindry vystoupí Jan Dolanský, jeho přítele a hospodského kumpána Jana Falstaffa hraje výtečný ostravský herec Norbert Lichý. Starého krále Jindřicha IV. ztvární Ladislav Mrkvička.

V postavě svůdné i děsivé vypravěčky Fámy se na slavnostech poprvé představí Klára Melíšková: herečka známá z filmů Mistři a Protektor alternuje kolegyni Zdeňku Žádníkovou. Ta jen tři dny před letošním návratem Jindřicha IV. porodila v pražském Motole svoji už třetí dceru.

Rytíř Falstaff, vánoční stromek ozdobený hříchy

„S Falstaffem máme hodně společného - až na to, že já nejsem králem podsvětí, což on tedy byl, protože pro svůj život nutně potřeboval peníze. A těch peněz muselo být v jeho v případě opravdu hodně," říká Norbert Lichý, jehož hrdina ve hře zastupuje veselý a rozmarný svět zahálky a londýnských pivnic.

„Podle Orsona Wellese je Falstaff jako vánoční stromek ozdobený samými hříchy, zatímco princ Jindřich je ozdoben pouze svým majestátem," říká překladatel hry Martin Hilský. Podle Hilského jde o geniální přirovnání. „Vždyť vánoční stromek je cosi svátečního a milého, i když ho zdobí samé hříchy. Svět bez Falstaffů, kterému dá nakonec princ Jindra přednost, je jistě světem řádu, ale je to zároveň svět o mnoho smutnější. Ona je totiž, málo platné, s Falstaffy sranda," říká Martin Hilský.

V dobře obsazeném titulu dále uvidíme Martina Písaříka, Martina Preisse, Evu Salzmannovou (alternuje Zuzana Slavíková), Martina Myšičku, Jana Teplého (alternuje Radek Valenta), Jaromíra Medunu, Jiřího Klema, Jiřího Racka, Jiřího Hánu a další.

Podmanivou hudbu k představení složil Jan P. Muchow, scénu vytvořil Ondřej Nekvasil, dráždivé kostýmy pro členy královského dvora i pro podezřelé hejsky navrhla Zuzana Ježková.

Jindřich IV. se v létě hraje také na Špilberku v Brně (od 25. do 27. července), od 29. července do 1. srpna se pak přesune na Slezskoostravský hrad do Ostravy. Na Pražský hrad se vrátí ještě v srpnu: na programu tu bude každý den kromě nedělí od 8. do 20. 8. Generálním partnerem slavností je i letos skupina PPF.


> zpráva ke stažení zde [PDF 47 kB]18.07.2011

PRESS

02.09.2011  -  Shakespearovské slavnosti končí, vidělo je 81 tisíc diváků, PDF
15.08.2011  -  Shakespearovské slavnosti jdou do finále, diváky chladnější léto neodrazuje, PDF
28.07.2011  -  Do Prahy přijíždí Oko za oko, Shakespearova komedie o řízení státu, PDF
22.07.2011  -  Pražský hrad ovládnou milostná dramata W. Shakespeara, PDF
18.07.2011  -  Shakespearovské slavnosti znovu uvedou Jindřicha IV., hru o přátelství a politice, PDF
12.07.2011  -  Václav Havel poslal Táně Vilhelmové danajský dar – svou knihu v gruzínštině, PDF
11.07.2011  -  Veselé paničky s Polívkou a Stašovou opět na Shakespearovských slavnostech, PDF
21.06.2011  -  Shakespearovské slavnosti poprvé nabídnou dětský den, PDF
07.06.2011  -  Letní shakespearovské slavnosti 2011 - hlavní tisková zpráva, PDF
30.05.2011  -  Shakespearovské slavnosti se blíží, vstupenky mizí z předprodeje, PDF
15.04.2011  -  Shakespearovské slavnosti zahajují předprodej, PDF

Tiskové informace a mediální servis LSS 2011:

Magdalena Bičíková
Jana Bryndová

Kontakt: magdalena@shakespeare.cz

Fotografie ke stažení

Fotografie ke stažení najdete v sekci FOTOGALERIE – na vybraný obrázek klikněte 2x a rozbalí se v tiskové kvalitě. K fotografii prosím uveďte vždy kredit (popisek se jménem autora a vyfotografovaných osob je uveden nad každým snímkem), pro účely propagace festivalu je repro snímku zdarma.

AKTUÁLNĚ:




HLEDAT




GOOGLE PŘEKLADAČ: