ukončit historii
Titulek pro tisk

Shakespearovské slavnosti jdou do finále, diváky chladnější léto neodrazuje

Shakespearovské slavnosti jdou do finále,

diváky chladnější léto neodrazuje

Nižší teploty a občasné přeháňky, které o letošních prázdninách trápí téměř všechny provozovatele letních akcí, návštěvnost Letních shakespearovských slavností nijak výrazně neovlivnily: festival tento týden nabízí do prodeje už poslední vstupenky na pražská představení hry Jindřich IV.. Komedie Veselé paničky windsorské a Zkrocení zlé ženy uváděné koncem srpna a začátkem září jsou již vyprodány.

„Pro nepřízeň počasí se v Praze, Brně i Ostravě rušilo zatím celkem šest představení,“ uvádí mluvčí festivalu Magdalena Bičíková, podle níž zatím počet zrušených večerů kvůli dešti nevybočuje z obvyklého průměru v letech minulých.

Zkrocenou Kateřinu nově ztvární Jana Stryková

Za Tatianu Vilhelmovou, která v průběhu slavností onemocněla, odehraje v Praze posledních sedm představení Zkrocenky zkušená herečka Jana Stryková.

Výrazná černovláska je známá divákům především ze seriálu Ordinace v Růžové zahradě z role koketní sestřičky Kateřiny. Na Shakespearovských slavnostech vystoupila už v roce 2004 v představení Blázni, milenci a básníci překladatele Martina Hilského, kde hrála Ofélii i královnu Kleopatru. V Komedii omylů režiséra Ivana Rajmonta se pak na slavnostech představila po boku Jitky Čvančarové jako její naivní, ale i vášnivá sestra Luciana.

Jitka Čvančarová (Adriana), Jana Stryková (Luciana), foto: Viktor Kronbauer, zdroj: © AGENTURA SCHOK

„Každý záskok jsou samozřejmě nervy a adrenalin, ale Kateřina je krásná role, která se neodmítá – vtipné pojetí režiséra Dana Špinara se mi navíc velmi líbilo, takže jsem se dlouho nerozmýšlela“, říká Jana Stryková, která se se Shakespearem naposledy výborně popasovala i jako temperamentní Beatrice v komedii Mnoho povyku pro nic ve Švandově divadle. Roli Kateřiny i Gerschwinovu píseň The Man I Love, kterou do představení vybral Jan P. Muchow, se nyní Jana Stryková pilně učí z videozáznamu. V průběhu srpna ji čekají také zkoušky s ostatními herci v čele s Romanem Zachem v úloze „krotitele“ Petuchia.

Shakespearovské slavnosti už nyní probíhají pouze v Praze. V Ostravě, Brně, Bratislavě, Koších i ve Zvolenu je už festival skončil. S posledními diváky se letos přehlídka rozloučí právě hrou Zkrocením zlé ženy v neděli 4. září na Pražském hradě.


> zpráva ke stažení zde [PDF 32 kB]15.08.2011

PRESS

02.09.2011  -  Shakespearovské slavnosti končí, vidělo je 81 tisíc diváků, PDF
15.08.2011  -  Shakespearovské slavnosti jdou do finále, diváky chladnější léto neodrazuje, PDF
28.07.2011  -  Do Prahy přijíždí Oko za oko, Shakespearova komedie o řízení státu, PDF
22.07.2011  -  Pražský hrad ovládnou milostná dramata W. Shakespeara, PDF
18.07.2011  -  Shakespearovské slavnosti znovu uvedou Jindřicha IV., hru o přátelství a politice, PDF
12.07.2011  -  Václav Havel poslal Táně Vilhelmové danajský dar – svou knihu v gruzínštině, PDF
11.07.2011  -  Veselé paničky s Polívkou a Stašovou opět na Shakespearovských slavnostech, PDF
21.06.2011  -  Shakespearovské slavnosti poprvé nabídnou dětský den, PDF
07.06.2011  -  Letní shakespearovské slavnosti 2011 - hlavní tisková zpráva, PDF
30.05.2011  -  Shakespearovské slavnosti se blíží, vstupenky mizí z předprodeje, PDF
15.04.2011  -  Shakespearovské slavnosti zahajují předprodej, PDF

Tiskové informace a mediální servis LSS 2011:

Magdalena Bičíková
Jana Bryndová

Kontakt: magdalena@shakespeare.cz

Fotografie ke stažení

Fotografie ke stažení najdete v sekci FOTOGALERIE – na vybraný obrázek klikněte 2x a rozbalí se v tiskové kvalitě. K fotografii prosím uveďte vždy kredit (popisek se jménem autora a vyfotografovaných osob je uveden nad každým snímkem), pro účely propagace festivalu je repro snímku zdarma.

AKTUÁLNĚ:




HLEDAT




GOOGLE PŘEKLADAČ: