ukončit historii
Titulek pro tisk

Shakespearovské slavnosti zahajují předprodej

Shakespearovské slavnosti zahajují předprodej

Novinkou bude Zkrocení zlé ženy s Vilhelmovou a Zachem

Hru Zkrocení zlé ženy s Tatianou Vilhelmovou v roli Kateřiny a Romanem Zachem v úloze Petruchia v režii Daniela Špinara připravuje jako svou hlavní novinku festival Letní shakespearovské slavnosti. Ten letos proběhne od 23. června do 4. září v Praze, Brně, Ostravě a na Slovensku. Předprodej vstupenek na všechna pražská představení začne v pondělí 18. dubna od 10.00 hod síti Ticketportal. Generálním partnerem festivalu je opět finanční skupina PPF.

Jiskřivou komedii o hubaté Kateřině a jejím důmyslném krotiteli Petruchiovi režíruje Daniel Špinar. Držitel Ceny Alfréda Radoka na sebe upozornil mnoha režiemi na předních českých divadelních scénách. „Zkrocení zlé ženy je úžasně vtipnou studií na téma namlouvacích rituálů lidských samečků a samiček,“ říká Daniel Špinar. Podle něj v sobě hra skrývá i velké pravdy: „Například, že lásce neporučíš, a pokud chce muž zkrotit ženu, podaří se mu to pouze tehdy, přeje-li si to sama žena… Tahle hra myslím mluví i o tom, jak může být osvobozující, když se žena nebojí být ženou a muž mužem. Shakespearovu komedii s mírně nekorektním názvem Zkrocení zlé ženy tak vnímám především jako hru o ženském zrození,“ dodává režisér.

„Kateřina je pro mě ženou svobody a nespoutanosti,“ říká Tatiana Vilhelmová o své postavě. „Okolí ji vidí jako nezkrotnou, ale to jen proto, že si neví rady s její bezbřehostí. Ona hledá život! Vše, co roste a voní,“ uvádí herečka, která se na scéně už brzy potká s Romanem Zachem.

Přitažlivé je i další herecké obsazení. Kateřininu něžnou sestru Biancu hraje Lucie Štěpánková, držitelka ceny Thálie a známá tvář z televizních seriálů (Pojišťovna štěstí, Cesty domů). Biančina podnikavého nápadníka Lucencia ztvární populární herec a hudebník Vojtěch Dyk, jehož alternuje ho Matouš Ruml (seriál Comeback). O ruku Biancy usilují také David Novotný jako Hortensio a Vladimír Marek coby Gremio. V úloze Baptisty, šlechtice z Padovy a otce obou dívek, uvidíme Pavla Kinkinčuka nebo Oldřicha Víznera.

Hru přeložil Martin Hilský, hudbu skládá Jan P. Muchow, scénu navrhla Iva Němcová, kostýmy Lucia Škandíková. Premiéra bude 29. června v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu.

Pražskou premiéru bude mít letos slovensko-česká komedie Oko za oko – niečo za niečo: bujarou frašku o tom, jak nejlépe řídit stát, nastudoval režisér Michal Vajdička s Martinem Trnavským, Ivanou Jirešovou, Richardem Stankem ad.

Festival uvede i reprízy dříve úspěšných her: chybět nebude Jindřich IV. v úpravě a režii Lucie Bělohradské s Janem Dolanským, Norbertem Lichým a Ladislavem Mrkvičkou. Na programu zůstává i divácký hit Veselé paničky windsorské režiséra Jiřího Menzela s Bolkem Polívkou a Simonou Stašovou. Opakovat se bude také Romeo a Julie, slavný příběh veronských milenců s Markem Holým, Terezou Dočkalovou a Jitkou Smutnou. Patrně naposled letos uvidíme v Praze i vydařené drama Antonius a Kleopatra s výborným česko-slovenským obsazením. Na Slovensku se připravuje Richard III.

Více informací o letošním programu, cenách vstupenek a možných slevách najdete na www.shakespeare.cz nebo na www.ticketportal.cz


> zpráva ke stažení zde [PDF 38 kB]15.04.2011

PRESS

02.09.2011  -  Shakespearovské slavnosti končí, vidělo je 81 tisíc diváků, PDF
15.08.2011  -  Shakespearovské slavnosti jdou do finále, diváky chladnější léto neodrazuje, PDF
28.07.2011  -  Do Prahy přijíždí Oko za oko, Shakespearova komedie o řízení státu, PDF
22.07.2011  -  Pražský hrad ovládnou milostná dramata W. Shakespeara, PDF
18.07.2011  -  Shakespearovské slavnosti znovu uvedou Jindřicha IV., hru o přátelství a politice, PDF
12.07.2011  -  Václav Havel poslal Táně Vilhelmové danajský dar – svou knihu v gruzínštině, PDF
11.07.2011  -  Veselé paničky s Polívkou a Stašovou opět na Shakespearovských slavnostech, PDF
21.06.2011  -  Shakespearovské slavnosti poprvé nabídnou dětský den, PDF
07.06.2011  -  Letní shakespearovské slavnosti 2011 - hlavní tisková zpráva, PDF
30.05.2011  -  Shakespearovské slavnosti se blíží, vstupenky mizí z předprodeje, PDF
15.04.2011  -  Shakespearovské slavnosti zahajují předprodej, PDF

Tiskové informace a mediální servis LSS 2011:

Magdalena Bičíková
Jana Bryndová

Kontakt: magdalena@shakespeare.cz

Fotografie ke stažení

Fotografie ke stažení najdete v sekci FOTOGALERIE – na vybraný obrázek klikněte 2x a rozbalí se v tiskové kvalitě. K fotografii prosím uveďte vždy kredit (popisek se jménem autora a vyfotografovaných osob je uveden nad každým snímkem), pro účely propagace festivalu je repro snímku zdarma.

AKTUÁLNĚ:




HLEDAT




GOOGLE PŘEKLADAČ: