ukončit historii
Titulek pro tisk

Shakespearovské slavnosti končí, vidělo je 81 tisíc diváků

Shakespearovské slavnosti končí,

vidělo je 81 tisíc diváků

Ani nejchladnější léto od roku 2000 neohrozilo festival Letní shakespearovské slavnosti: oblíbenou divadelní přehlídku pod širým nebem vidělo letos celkem 81 tisíc diváků. V neděli 4. září v Nejvyšším purkrabství ukončí festival poslední představení komedie Zkrocení zlé ženy, která tu 23. června přehlídku zahajovala.

„Pro nepřízeň počasí se v Praze, Brně i Ostravě rušilo celkem šest představení, v Bratislavě špatné počasí neumožnilo hrát celkem třikrát,“ uvedla mluvčí festivalu Magdalena Bičíková. Z konečných 145 produkcí naplánovaných na všech festivalových scénách v České a Slovenské republice tak bylo zrušeno pouze devět představení. Hrálo se v šesti městech (Praha, Brno, Ostrava, Bratislava, Košice, Zvolen), na programu bylo osm Shakespearových her.

Průběh festivalu nenarušila ani nemoc v souboru: za Tatianu Vilhelmovou, která v průběhu léta onemocněla, roli Kateřiny ve Zkrocení zlé ženy pohotově převzala zkušená herečka Jana Stryková. Ta také odehrála posledních sedm pražských představení.

Kromě premiéry Zkrocení zlé ženy byl letos novinkou i Shakespearův dětský den: „Celkem tři dětská odpoledne pojatá jako interaktivní putování po stopách shakespearovského herce se setkala s výborným přijetím dětí i jejich spokojených rodičů, takže bychom Shakespearův dětský den určitě rádi ještě někdy zopakovali“, uvedl umělecký ředitel festivalu Libor Gross. Nápad přiblížit Shakespeara a jeho dobu právě menším i větším dětem vzešel od generálního partnera slavností, skupiny PPF: ta Shakespearovské slavnosti podpořila už dvanáctým rokem.

Na festival se přišlo podívat celkem 81.000 diváků, z toho většina, téměř 45.000, viděla Shakespearovské slavnosti v Praze. V hlavním městě opět fungovaly dvě scény: kromě tradičního prostoru v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu se pro festival v červenci otevřela i letní scéna na Hudební a taneční fakultě AMU na Malostranském náměstí 13

Dobře se letos festivalu dařilo také v Ostravě, kde slavnosti proběhly už počtvrté. Za Williamem Shakespearem na Slezskoostravský hrad vydalo přes 14.000 návštěvníků, což je o 1000 víc než loni. Rovněž v Brně a na Slovensku zůstalo akci publikum věrné: na brněnský Špilberk zavítalo přes 12.000 diváků (o 1000 víc než loni), v Bratislavě, Zvolenu a Košicích přišlo stejně jako minulý rok dohromady 10.000 návštěvníků.

Slavnosti pořádala opět AGENTURA SCHOK, spolupořadatelsky se podílelo hlavní město Praha, Městská část Praha 1 a Správa Pražského hradu. Tradiční spolupráce proběhla i Nadačním fondem manželů Livie a Václava Klausových, díky níž se na slavnosti přišly podívat děti z dětských domovů a pěstounských rodin z celé republiky. První dáma České republiky Livie Klausová udělila slavnostem opět i svou osobní záštitu. Festival tradičně podporuje také projekt nadace Charty 77 Dům čtyř múz.

Pokud jde o příští rok, pořadatelé chtějí zopakovat velmi žádané Zkrocení zlé ženy v režii Daniela Špinara, které bylo letos velmi rychle vyprodáno. Uvažují i o nasazení stále žádané komedie Veselé paničky windsorské s Bolkem Polívkou a Simonou Stašovou.

„Pražskou premiéru pro rok 2012 držíme zatím pod pokličkou a svůj chystaný titul zatím neprozrazují ani kolegové z Ostravy, kteří by také chtěli nastudovat novou inscenaci – v každém případě to však bude opět William Shakespeare,“ uvedl umělecký ředitel slavností Libor Gross.


> zpráva ke stažení zde [PDF 65 kB]02.09.2011

PRESS

02.09.2011  -  Shakespearovské slavnosti končí, vidělo je 81 tisíc diváků, PDF
15.08.2011  -  Shakespearovské slavnosti jdou do finále, diváky chladnější léto neodrazuje, PDF
28.07.2011  -  Do Prahy přijíždí Oko za oko, Shakespearova komedie o řízení státu, PDF
22.07.2011  -  Pražský hrad ovládnou milostná dramata W. Shakespeara, PDF
18.07.2011  -  Shakespearovské slavnosti znovu uvedou Jindřicha IV., hru o přátelství a politice, PDF
12.07.2011  -  Václav Havel poslal Táně Vilhelmové danajský dar – svou knihu v gruzínštině, PDF
11.07.2011  -  Veselé paničky s Polívkou a Stašovou opět na Shakespearovských slavnostech, PDF
21.06.2011  -  Shakespearovské slavnosti poprvé nabídnou dětský den, PDF
07.06.2011  -  Letní shakespearovské slavnosti 2011 - hlavní tisková zpráva, PDF
30.05.2011  -  Shakespearovské slavnosti se blíží, vstupenky mizí z předprodeje, PDF
15.04.2011  -  Shakespearovské slavnosti zahajují předprodej, PDF

Tiskové informace a mediální servis LSS 2011:

Magdalena Bičíková
Jana Bryndová

Kontakt: magdalena@shakespeare.cz

Fotografie ke stažení

Fotografie ke stažení najdete v sekci FOTOGALERIE – na vybraný obrázek klikněte 2x a rozbalí se v tiskové kvalitě. K fotografii prosím uveďte vždy kredit (popisek se jménem autora a vyfotografovaných osob je uveden nad každým snímkem), pro účely propagace festivalu je repro snímku zdarma.

AKTUÁLNĚ:




HLEDAT




GOOGLE PŘEKLADAČ: