ukončit historii
Titulek pro tisk

Pražský hrad ovládnou milostná dramata W. Shakespeara Pražský hrad ovládnou milostná dramata W. Shakespeara

Pražský hrad ovládnou milostná dramata

Williama Shakespeara

Hry Antonius a Kleopatra a Romeo a Julie uvede v posledním červencovém týdnu na Pražském hradě přehlídka Letní shakespearovské slavnosti: drama o lásce egyptské královny a římského vojevůdce je tu na programu od 25. do 27. 7., slavný příběh veronských milenců následuje od 28. do 31. 7. Vstupenky na obě hry na Pražském hradě jsou zatím stále v prodeji v síti Ticketportal. Zakoupit je lze také v pokladnách v Nejvyšším purkrabství nebo na Malostranském náměstí 13.

Zamilovaný stratég v Egyptě

„Jako muži můžeme být kdovíjací stratégové, ale když je žena inteligentní a přitažlivá, není možné jí nepodlehnout. A když se to stane, konce nebývají veselé," prohlásil o hře její slovenský režisér Michal Vajdička.

V roli zamilovaného vojevůdce Antonia uvidíme výborného slovenského herce Jána Koleníka, královnu Kleopatru hraje Henrieta Mičkovicová. Jako vyšinutý Caesar exceluje Ľuboš Kostelný, kterého zná české publikum například z filmu Tři sezóny v pekle. Těšit se lze i na Jána Révaie v postavě vojevůdce Agrippy a mužného Enobarba v podání Petra Halberstadta. Výraznou roli Kleopatřiny služky Charmian ztvárnila Zuzana Kanócz (známá z filmu Román pro ženy), jako sluha Alexas je skvělý Csongor Kassai (Musíme si pomáhat).

Do slovenštiny hru převedl Ľubomír Feldek, části v češtině přeložil Martin Hilský. „Řekl bych, že Antonius a Kleopatra jsou tou nejerotičtější hrou, jakou kdy Shakespeare napsal," trefně poznamenal Hilský, přestože příběh neobsahuje žádnou erotickou scénu, a milenci dokonce nejsou na jevišti nikdy sami.

Představení se v Praze chystá letos na svou derniéru: s publikem v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu se rozloučí ve středu 27. července.

Romeo a Julie z Ostravy

Od 28. do 31. července je na téže scéně Romeo a Julie v podání ostravských herců. Svěží výkony herců, chytlavá hudba i energií nabité šermířské a taneční scény dělají z Romea a Julie titul přitažlivý jak pro zlobivé dospívající, tak pro jejich unavené rodiče.

Roli Julie - puberťačky proměněné v milující mladou ženu - ztvárnila Tereza Dočkalová, jako Romeo zaujme Marek Holý. Potlesky na otevřené scéně sklízí Jitka Smutná v roli chůvy, suverénní je i Jan Hájek jako Merkucio, Jiří Sedláček v roli Vavřince i Ondřej Malý (hvězda TV seriálu 4teens) jako baculatý Benvolio. Hru v překladu Jiřího Joska zrežíroval Pavel Šimák, hudbu složil Pavel Helebrand, výraznou „grafiťáckou" scénu vytvořil David Bazika.

Poslední vstupenky lze koncem července sehnat také na Veselé paničky windsorské: komedie v režii Jiřího Menzela je až do 29. července k vidění na nádvoří Hudební a taneční fakulty AMU na Malostranském náměstí 13.


> zpráva ke stažení zde [PDF 37 kB]22.07.2011

PRESS

02.09.2011  -  Shakespearovské slavnosti končí, vidělo je 81 tisíc diváků, PDF
15.08.2011  -  Shakespearovské slavnosti jdou do finále, diváky chladnější léto neodrazuje, PDF
28.07.2011  -  Do Prahy přijíždí Oko za oko, Shakespearova komedie o řízení státu, PDF
22.07.2011  -  Pražský hrad ovládnou milostná dramata W. Shakespeara, PDF
18.07.2011  -  Shakespearovské slavnosti znovu uvedou Jindřicha IV., hru o přátelství a politice, PDF
12.07.2011  -  Václav Havel poslal Táně Vilhelmové danajský dar – svou knihu v gruzínštině, PDF
11.07.2011  -  Veselé paničky s Polívkou a Stašovou opět na Shakespearovských slavnostech, PDF
21.06.2011  -  Shakespearovské slavnosti poprvé nabídnou dětský den, PDF
07.06.2011  -  Letní shakespearovské slavnosti 2011 - hlavní tisková zpráva, PDF
30.05.2011  -  Shakespearovské slavnosti se blíží, vstupenky mizí z předprodeje, PDF
15.04.2011  -  Shakespearovské slavnosti zahajují předprodej, PDF

Tiskové informace a mediální servis LSS 2011:

Magdalena Bičíková
Jana Bryndová

Kontakt: magdalena@shakespeare.cz

Fotografie ke stažení

Fotografie ke stažení najdete v sekci FOTOGALERIE – na vybraný obrázek klikněte 2x a rozbalí se v tiskové kvalitě. K fotografii prosím uveďte vždy kredit (popisek se jménem autora a vyfotografovaných osob je uveden nad každým snímkem), pro účely propagace festivalu je repro snímku zdarma.

AKTUÁLNĚ:




HLEDAT




GOOGLE PŘEKLADAČ: