ukončit historii
Titulek pro tisk

Shakespearovské slavnosti končí, vidělo je 78.000 diváků

PRESS

Shakespearovské slavnosti končí, vidělo je 78.000 diváků

Příjemné letní večery zažily letos Letní shakespearovské slavnosti, největší tuzemský divadelní festival pod širým nebem. Ten v sobotu 4. září v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu ukončí poslední představení inscenace Jindřich IV., která letos 24. června přehlídku na témže místě zahajovala. Široká programová nabídka, zahrnující deset Shakespearových inscenací, se promítla i ve vysoké návštěvnosti. Ta se letos vyšplhala až k číslu 78.000 diváků.

„Při představeních pod širým nebem si úctu, obdiv a velký dík zaslouží bez rozdílu naši diváci i naši herci,“ říká umělecký ředitel festivalu Libor Gross. „Počasí umí být nekompromisní. S nadsázkou se dá se říct, že výhodou diváka je možnost nasadit si během představení kulicha, případně si odložit. Herec na jevišti má předepsaný kostým, prostor pro jeho obměny je minimální. V chladném počasí se však herec pohybuje a má možnost občasného návratu do zákulisí. A pokud prší, jsou si všichni rovni. Nejraději jsme, když na obloze svítí hvězdy a nemrzne“, dodává s úsměvem Libor Gross.

Vedle Jindřicha IV. v režii a úpravě Lucie Bělohradské měla letos premiéru i tragédie Romeo a Julie ostravské produkce PaS de Theatre s Markem Holým, Terezou Dočkalovou a Jitkou Smutnou. Novinkou nastudovanou v Bratislavě byla tento rok hra Oko za oko – niečo za niečo v režii Michala Vajdičky. Program obohatila i účast zahraničních hostů: v Praze, Ostravě a Brně vystoupil britský soubor GB Theatre Company, který zde poprvé představil své dvě nové komedie Merry Wives of Windsor a As You Like It.

Slavnosti se letos odehrály na celkem jedenácti letních scénách v České republice a na Slovensku: k tradičním dějištím v Praze, Brně, Bratislavě se už třetí sezónu připojila i Ostrava, kde se hrálo na Slezskoostravském hradě a na nedalekém hradě Hukvaldy. Představení proběhla i v Košicích, Trenčíně, ve Zvolenu a na Staré radnici v Brně.

Dva večery hostila slavnosti i Farma Bolka Polívky v Olšanech: tam diváci přišli na Veselé paničky windsorské s oblíbeným valašským králem v úloze Falstaffa. Postava bonvivánského rytíře se objevila také v Jindřichovi IV., kde ho výborným způsobem ztvárnil Norbert Lichý. Falstaffa mluvícího anglicky suverénně předvedl i Alexander Delamere v představení Merry Wives of Windsor hostující britské divadelní společnosti.

Na festival se přišlo podívat celkem 78.000 diváků, z toho většina, přes 45.000, viděla Shakespearovské slavnosti v Praze. V hlavním městě opět fungovaly dvě scény s celkově velmi dobrou návštěvností (92%). S úspěchem pokračoval festival také v Ostravě, kam přišlo přes 13.000 návštěvníků (o 1000 víc než loni), rovněž v Brně a na Slovensku zůstalo akci publikum věrné (v obou případech 10.000 návštěvníků).

Z plánovaných 148 večerů se odehrálo plných 142: kvůli nepříznivému počasí se v Praze rušilo pouze 3x, v Bratislavě 2x a v Brně 1x. Nejvíce štěstí měli letos opět v Ostravě, kde se stejně jako loni odehrály všechny produkce.

Festival i letos zaštítil jejich generální partner, skupina PPF: ta Shakespearovské slavnosti podporuje už jedenáctým rokem. Na slavnostech se spolupořadatelsky podílelo hlavní město Praha, Správa Pražského hradu a Městská část Praha 1. Tradiční spolupráce proběhla i Nadačním fondem manželů Livie a Václava Klausových, díky níž se na slavnosti přišly podívat děti z dětských domovů a pěstounských rodin z celé republiky.

Premiéry pro příští rok pořadatelé ještě tají: na programu se však kromě letošních premiér rozhodně objeví další novinky. „Po Jindřichovi IV. uvažujeme opět o jedné ze Shakespearových výtečných komedií,“ naznačil příští ročník umělecký ředitel festivalu Libor Gross.


> zpráva ke stažení zde [PDF 86 kB]04.09.2010

PRESS

04.09.2010  -  Shakespearovské slavnosti končí, vidělo je 78.000 diváků, PDF
29.07.2010  -  Pražský hrad ovládne o víkendu Romeo a Julie, za nimi přijde Macbeth a Britové, PDF
19.07.2010  -  Komedie omylů bude na Pražském hradě letos naposledy, PDF
02.07.2010  -  Do Prahy se v červenci vrátí Veselé paničky windsorské, PDF
17.06.2010  -  English will once again resound at the Summer Shakespeare Festival, PDF
08.06.2010  -  Letní shakespearovské slavnosti 2010 - hlavní tisková zpráva, PDF
27.05.2010  -  Na Shakespearovských slavnostech opět zazní angličtina, PDF
19.04.2010  -  Shakespearovské slavnosti zahajují prodej, novinkou bude Jindřich IV., PDF

Tiskové informace a mediální servis LSS 2010:

Magdalena Bičíková
Jana Bryndová

Kontakt: magdalena@shakespeare.cz

Fotografie ke stažení

Fotografie ke stažení najdete v sekci FOTOGALERIE – na vybraný obrázek klikněte 2x a rozbalí se v tiskové kvalitě. K fotografii prosím uveďte vždy kredit (popisek se jménem autora a vyfotografovaných osob je uveden nad každým snímkem), pro účely propagace festivalu je repro snímku zdarma.

HLEDAT