ukončit historii
Titulek pro tisk

Pražský hrad ovládne o víkendu Romeo a Julie, za nimi přijde Macbeth a Britové

PRESS

Pražský hrad ovládne o víkendu Romeo a Julie, za nimi přijde Macbeth a Britové

Od pátku 30. července do neděle 1. srpna přivítá Pražský hrad premiéru titulu Romeo a Julie, který pro Letní shakespearovské slavnosti nastudovala ostravská produkce PaS de Theatre. Představení s Terezou Dočkalovou a Markem Holým v rolích veronských milenců a Jitkou Smutnou v úloze chůvy režíroval Pavel Šimák. V dalších rolích uvidíme Jana Hájka, držitele ceny Thálie, v úloze Merkucia, Stanislava Šárského, Jana Fišara, Jiřího Sedláčka a mnoho dalších herců z ostravských divadel. Hru přeložil Jiří Josek, autorem hudby je známý ostravský skladatel Pavel Helebrand, scénu vytvořil David Bazika a kostýmy Eliška Zapletalová.

Krev, co nelze smýt

Od 3. do 11. srpna se pak do Nejvyššího purkrabství vrátí repríza slovensko-české inscenace Macbeth. Jako Lady Macbeth vystoupí Veronika Freimanová, Macbetha ztvární slovenský herec Milan Ondrík, jako jeho protivník Macduff se představí Ladislav Frej. „S nadsázkou říkám, že v téhle hře zabydlené skoro výhradně mužskými postavami je jediným skutečným chlapem Lady Macbeth,“ uvedla o slavné Shakespearově tragédii Veronika Freimanová. Moderně pojaté představení režíroval Ondrej Spišák, výpravu pracující s motivem krve a viny, které nelze smýt, navrhl známý slovenský výtvarník Fero Lipták. Překlad je dílem Ľubomíra Feldka, pasáže v češtině přeložil Martin Hilský.

Shakespeare letos i v angličtině

První scéna Letních shakespearovských slavností bude v srpnu patřit britskému souboru GB Theatre Company. Ten v Praze vystoupí 13. a 14. srpna s nově nastudovanými hrami Merry Wives of Windsor a As You Like It. GB Theatre Company vystoupí také v Ostravě (11.8.) a své krátké turné po České republice završí v Brně (16. a 17.8.): těšit se můžeme na suverénní britské herce, Shakespeara v angličtině i krásné alžbětinské kostýmy. Část herců (tehdy ještě pod hlavičkou British Shakespeare Company) vystoupila na Pražském hradě už loni. „Potěšeni vřelým přijetím, s novými hrami i novými kolegy se do České republiky rádi vracíme,“ uvedl herec a manager souboru David Davies.


> zpráva ke stažení zde [PDF 44 kB]29.07.2010

PRESS

04.09.2010  -  Shakespearovské slavnosti končí, vidělo je 78.000 diváků, PDF
29.07.2010  -  Pražský hrad ovládne o víkendu Romeo a Julie, za nimi přijde Macbeth a Britové, PDF
19.07.2010  -  Komedie omylů bude na Pražském hradě letos naposledy, PDF
02.07.2010  -  Do Prahy se v červenci vrátí Veselé paničky windsorské, PDF
17.06.2010  -  English will once again resound at the Summer Shakespeare Festival, PDF
08.06.2010  -  Letní shakespearovské slavnosti 2010 - hlavní tisková zpráva, PDF
27.05.2010  -  Na Shakespearovských slavnostech opět zazní angličtina, PDF
19.04.2010  -  Shakespearovské slavnosti zahajují prodej, novinkou bude Jindřich IV., PDF

Tiskové informace a mediální servis LSS 2010:

Magdalena Bičíková
Jana Bryndová

Kontakt: magdalena@shakespeare.cz

Fotografie ke stažení

Fotografie ke stažení najdete v sekci FOTOGALERIE – na vybraný obrázek klikněte 2x a rozbalí se v tiskové kvalitě. K fotografii prosím uveďte vždy kredit (popisek se jménem autora a vyfotografovaných osob je uveden nad každým snímkem), pro účely propagace festivalu je repro snímku zdarma.

HLEDAT