Jan Tříska

Vegetarián, abstinent, nekuřák, sportovec a otec dvou dospělých dcer je právem považován za legendu českého herectví.

Jan Tříska
Talentovaný mladík chtěl být původně tanečníkem, ale rozmluvil mu to sám Karel Höger, který náhodou vyslechl jeho recitaci. Jan Tříska vystudoval herectví na pražské DAMU (1955-1959) a - podobně jako kdysi Ladislav Pešek - se stal historicky nejmladším členem činohry Národního divadla (1959-66). Tam exceloval mimo jiné jako nezapomenutelný Romeo a ve svých pětadvaceti se stal symbolem nastupujícího mládí. Z ND odešel s režisérem Krejčou do nově založeného Divadlo za branou (1966-72) a po jeho zrušení nastoupil do Městských divadel pražských (1972-77). V roce 1977 z Československa odešel a zahájil novou životní a profesionální etapu v USA.

Hrál ve filmech Váhavý střelec, Srpnová neděle, Komedie s klikou, Lidé z maringotek, Radúz a Mahulena a Na samotě u lesa, v tv seriálu Záhada hlavolamu ztvárnil tajemného Široka.

Po odchodu do USA se prosadil jako ďábel Woland v dramatizaci Bulgakovova románu Mistr a Markétka. Spolupracoval s tak váženými režiséry jako je Peter Brook, Peter Sellars, Anatolij Efros, Warren Beatty a Miloš Forman, účinkoval ve hrách W. Shakespeara, G.B. Shawa, A.P. Čechova i V. Havla. Pravidelně vystupuje v amerických filmech a televizích.

Také v Čechách po něm při první příležitosti opět sáhli filmaři: nejdříve Jan Svěrák pro Obecnou školu (1990), která byla nominována na Oscara, a poté i Petr Hvižď, který Jana Třísku angažoval do historického dramatu Řád. Nejnovější filmovou příležitostí jsou teď Želary režiséra Ondřeje Trojana, romantická lovestory realizovaná v létě 2002.

Jan Tříska trvale žije v Los Angeles, je ženatý (manželka, herečka Karla Chadimová vede restauraci luxusního losangeleského hotelu Bel Air) a má dvě dospělé dcery (Karlu a Janu).

Postavou Krále Leara v novém nastudování režiséra Martina Huby a novém překladu prof. Martina Hilského se tento výborný český herec po letech opět představí domácímu divadelnímu publiku.

[Tiscali/Schok/PPF - 22. 5. 2002]