Martin Huba

Výborný herec, renomovaný režisér a úspěšný vysokoškolský profesor je osobnost známá v Čechách i na Slovensku. Svou štíhlou postavou, ušlechtilým zjevem, jemným chováním, ale především trvalou spoluprací na kvalitních projektech si Martin Huba vysloužil trefnou přezdívku - aristokrat divadla. Tu nyní potvrzuje i jako režisér inscenace Krále Leara pro letošní ročník Letních shakespearovských slavností.

Martin Huba
Syn herce Mikoláše Huby a operní zpěvačky Mimi Kišonové-Hubové v roce 1964 absolvoval herectví na bratislavské VŠMU. Působil v košickém divadle, poté v Divadle poezie a také v Divadle na korze, odkud přešel po jeho zákazu na Novou scénu Slovenského národního divadla v Bratislavě. Členem Činohry SND se stal v roce 1976 a setrval zde víc než 20 let. Od roku 1999 hostuje na řadě slovenských i českých scén.

Jako herce jej lze aktuálně vidět například v představení Kontrabas (Studio L+S) nebo Divadelník (Divadlo Na zábradlí). Ze jeho režijních počinů uveďme například Incident (Divadlo Astorka - Korzo ´90, 1993), Višňový sad (SND, 1995) nebo Tančírnu (SND, 2001).

Ve filmu se uplatnil například ve snímu Fany (1996) režiséra Karla Kachyni, Kuřeti melancholik (1999) Jaroslava Brabce a v tragikomedii Musíme si pomáhat (2001) v režii Jana Hřebejka, která se probojovala až k nominaci na Oscara.

Martin Huba hrál také v mnoha kvalitních televizních inscenacích (např. Jubileum, Rembrant van Rijn, Spolužák, Hranice únavy), účinkoval v tv filmech (S Rozárkou, Nepokojná láska) a pro televizi pracoval také jako režisér (Mistrovský kurz, Slepý Geronimo a jeho bratr, Hra o lásce a smrti).

[Tiscali/Schok/PPF - 22. 5. 2002]