Léto – to je Shakespeare

tisková zpráva, 12. dubna 2022

Léto může mít mnoho podob, u nás má již od roku 1990 podobu Williama Shakespeara. Ani letos tomu nebude jinak. Letní shakespearovské slavnosti, jejichž generálním partnerem je skupina PPF, představí od 28. června Shakespearovy nejpovedenější hry a nejzářivější hvězdy divadelní scény. Předprodej vstupenek startuje 19. dubna v 10:00 na www.shakespeare.cz a v síti Ticketmaster.

Léto přinese Macbetha a další tři premiéry

Ano, čtete správně, Slavnosti tento rok uvedou hned čtyři novinky. Sezónu zahájí na konci června diváky dlouho očekávaná premiéra inscenace Macbeth. V režii Jakuba Krofty se v hlavní roli představí Marek Němec, jeho choť si zahraje Lenka Krobotová. Neukojitelná touha po moci, která způsobí katastrofu, provází hlavního hrdinu na jeho posledním ďábelském tažení. V možná nejtemnějším příběhu z pera Williama Shakespeara se můžeme těšit i na Davida Matáska, Kláru Issovou, Václava Vašáka, Tomáše Měcháčka nebo Karla Zimu.

Další premiéra? Shakespeare v koncertní podobě. Ojedinělý projekt Koncert pro Mr. Shakespeara, kde hudební stránka dramatika ožije ve výběru nejúspěšnějších shakespearovských písniček hudebního skladatele, textaře a producenta Daniela Fikejze. V doprovodu „Kapely osamělých srdcí Williama Shakespeara“ uvidíme populární osobnosti současné hudební a divadelní scény – Jitku Čvančarovou, Kateřinu Pechovou, Richarda Tesaříka, Miroslava Etzlera, Vendulu Příhodovou, Petera Pechu a další.

Třetí letošní novinku přináší ostravské nastudování jedné z nejkouzelnějších Shakespearových komedií – Sen noci svatojánské, tentokráte v režii Adély Laštovkové Stodolové. Na jeviště tak opět přichází příběh opětované i neopětované lásky, planoucí i vyhaslé touhy, žárlivosti a zloby, ale také, a možná především, břitké ironie a zlomyslnosti. V hlavních rolích Tomáš Dastlík jako Theseus/Oberon a Zuzana Kajnarová Říčařová jako Hippolyta/Titanie.

Bratislavský hrad se promění v Elsinor. Režisér Pavel Khek (mj. režisér pražské Zimní pohádky) totiž na Slovensku chystá premiéru Hamleta. Do hlavní role dánského prince obsadil Ľuboše Kostelného, jehož doprovodí v roli Gertrudy Tereza Kostková.

Léto protkané blankversem

Shakespearovský blankvers zazní během letních nocí na tradiční trase Praha, Brno, Ostrava, Bratislava. S jakými postavami se na této cestě setkáme? Svou zhýralou finanční strategii už počtrnácté rozehraje Falstaff na Veselé paničky windsorské, existenciální otázku položí Hamlet a strážníci Puškvorec se Šťovíčkem si letos naposledy posvítí na intriky a lži v komedii Mnoho povyku pro nic. K vidění bude i žárlivý Leontes v Zimní pohádce, v Bouři znetvořený divoch a otrok Kaliban a mnoho dalších.

Léto ne-léto, pozdě brečet nad vyprodaným představením

Doporučujeme všem zájemcům o Slavnosti na nic nečekat a koupit si vstupenku dříve, než bys řekl Shakespeare! Podrobné informace jsou k dispozici na stránkách festivalu www.shakespeare.cz anebo v prodejní síti www.ticketmaster.cz. O aktualitách jsou diváci informováni také prostřednictvím Instagramu a Facebooku.

Partneři

Generální partner:  skupina PPF

Hlavní partneři: HOME CREDIT, CETIN

Hlavní mediální partneři: PRÁVO, FREKVENCE 1, NOVA

Partneři: STRABAG, HOFFMANN A ŽIŽÁK – OFICIÁLNÍ DEALER MERCEDES-BENZ, FILMSERVICE, LAUNDRYLAND PRAHA, HOTEL BELVEDERE PRAHA, URBANLUX – VÝHRADNÍ DISTRIBUTOR CROCS PRO ČR A SR, OREA HOTELS & RESORTS

Mediální partneři: GLANC, VLASTA, NOVINKY.CZ, SCENA.CZ

Spolupořadatelé: SPRÁVA PRAŽSKÉHO HRADU, HLAVNÍ MĚSTO PRAHA, MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 1


Lov na losa / situační komedie. Hrají: Jana Polášková, Petra Horváthová, Saša Rašilov, Marek Daniel a Ladislav Hampl

NEPŘEHLÉDNĚTE

Díla Williama Shakespeara v překladu Martina Hilského najdete v nakladatelství ATLANTIS.

Zrušená představení v sezóně 2022.

PPF - generální partner Letních shakespearovských slavností
Nastavení soukromí:

Soubory cookie používáme ke shromažďování a analýze informací o výkonu a používání webu, zajištění fungování funkcí ze sociálních médií a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu. Využíváme také cookies pro remarketing, které déle využívají reklamní a sociální sítě pro úpravu zobrazovaných reklam tak, aby pro vás byly zajímavé. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas, který nám udělíte kliknutím na volbu „Souhlasím se vším“. Své preference můžete snadno upravit kliknutím na volbu „Podrobné nastavení“.

Povolujete: