ukončit historii

Tisková zpráva, 3. SRPNA 2017

Hrad bude patřit Romeovi s Julií, do podhradí se vrátí legendární Veselé paničky windsorské

Nejslavnější milostný příběh všech dob, pod kterým je na Letních shakespearovských slavnostech podepsané známé režisérské duo SKUTR, se představí od 7. srpna v malebném prostředí Královské zahrady na Pražském hradě. Hlavní role si opět zahrají Tereza Voříšková nebo alternující Marie Poulová a Jan Sklenář. Druhá Letní scéna na nádvoří Lichtenštejnského paláce v horní části Malostranského náměstí pak bude od 22. srpna patřit dnes již legendární inscenaci komedie Veselé paničky windsorské v režii Jiřího Menzela.

Hra, která je komedií i hororem

Milostné vzplanutí Julie Kapuletové a Romea Monteka režiséři Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský (SKUTR) rozehráli ve vizuálně a hudebně mimořádnou inscenaci, která nabízí řadu strhujících výkonů, a to včetně vedlejších rolí. „Romeo a Julie je zpočátku komedií a poté hororovým snem. Myslíme si, že se ideálně hodí pro Shakespearovské slavnosti. Ta hra přináší výjimečné herecké příležitosti pro celou skupinu herců. A také je to text, který si přímo říká o zpracování pomocí pohybu, hudby a obrazu. A to je trochu naše parketa,“ vysvětlují režiséři.

Voříšková a Sklenář v hlavních rolích

O tom, že Romeo a Julie je velkou příležitostí i pro herce, se shodují představitelé hlavních rolí, Tereza Voříšková a Jan Sklenář. „Dřív jsem Julii vnímala jako unylou vzdychající holčičku, teprve teď, když ji hraju, jsem změnila názor. Teď poznávám úplně jinou Julii, která má v sobě daleko víc životní síly, než jsem tušila,“ svěřila se Tereza Voříšková. A Jan Sklenář dodává: „Vzrušuje mě hledat způsob, jak se do toho textu a figury oblékat a snažit se ji rozžít tak, aby to bylo přirozené a aby to mělo jiskru v oku, pokusit se vytvořit z textu hry postavu s lidskou a současnou tváří. Moc mě bavilo se tím od zkoušky ke zkoušce prodírat.“

Martin Hilský o Romeovi a Julii

Síla a univerzálnost této Shakespearovy tragédie spočívá v tom, že intimní příběh osudové lásky je zmarněn intolerancí a nenávistí lidí kolem nich. Klíč ke konkrétní podobě této nenávisti není v Shakespearově textu, ale ve společnosti, v níž se tato Shakespearova tragédie odehraje a v níž je vnímána. Shakespeare nemusel napsat konkrétní důvody sváru Monteků a Kapuletů, protože ty si každá doba a každá společnost, včetně té dnešní, vždycky napíše sama.

Paničky opět s Polívkou, Stašovou a Režnarovou

Na program Slavností se vrací i divácky nejoblíbenější inscenace, a to Veselé paničky windsorské. Před osmi lety si komedii o ženském důvtipu a hloupé mužské žárlivosti vybral režisér Jiří Menzel. „Komedie mám rád, protože v nich často zajiskří víc pravdy a moudrosti než v tragédiích, které nám obvykle předkládají pravdy dávno známé,“ říká režisér.

V hlavní roli bonvivánského rytíře Jana Falstaffa již devátým rokem vystoupí Bolek Polívka, důvtipnou paní Pažoutovou hraje Simona Stašová, její spikleneckou přítelkyni paní Brouzdalovou ztvární Eva Režnarová. V dalších rolích se můžeme těšit na Jaromíra Dulavu, Jaroslava Satoranského, Michala Novotného, Šárku Vaculíkovou, Jana Cinu, Jana Přeučila a další.

Vstupenky

Vstupenky na všechna představení jsou v prodeji na www.shakespeare.cz a v síti Ticketportal. Představení začínají obvykle ve 20:30. Kompletní informace o termínech představení, cenách vstupenek nebo možných slevách naleznete na www.shakespeare.cz.

Partneři Slavností

Generálním partnerem festivalu je investiční skupina PPF. Firmy patřící do skupiny PPF a její akcionáři přispívají jednotlivcům i institucím na projekty z oblasti vzdělávání, podpory zdraví a kultury. Díky finančním příspěvkům PPF tak žije řada kulturních projektů, například Divadlo Járy Cimrmana, Letní shakespearovské slavnosti nebo pražské výstavní prostory Ateliér Josefa Sudka a Galerie Václava Špály. PPF rovněž spravuje zřejmě největší soukromou sbírku české fotografie a rozsáhlou sbírku obrazů. Zvuk orchestru České filharmonie obohatilo šest strunných hudebních nástrojů, které PPF předala České filharmonii do užívání. Prostřednictvím své dceřiné společnosti CETIN je PPF generálním partnerem světoznámého hudebního festivalu Pražské jaro. Rodinná nadace zakladatele PPF Petra Kellnera a jeho ženy Renáty – Nadace The Kellner Family Foundation – se zaměřuje především na dlouhodobé aktivity z oblasti vzdělávání. Klíčovými projekty, do kterých směřuje největší část ze zhruba 90 mil. Kč, které každoročně Nadace rozdělí, jsou sociální stipendia pro zhruba polovinu studentů osmiletého gymnázia Open Gate, finanční granty projektu Univerzity studentům vysokých škol nebo univerzit a prostředky pro realizaci projektu Pomáháme školám k úspěchu ve veřejných základních školách.

Generální partner: investiční skupina PPF

Hlavní partneři: HOME CREDIT, O2 CZECH REPUBLIC

Hlavní mediální partneři: PRÁVO, RÁDIO IMPULS, PRIMA

Spolupořadatelé: HLAVNÍ MĚSTO PRAHA, MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 1, SPRÁVA PRAŽSKÉHO HRADU

Partneři: HOFFMANN A ŽIŽÁK – OFICIÁLNÍ DEALER MERCEDES-BENZ, ČEPS, KRÁLOVSKÝ PIVOVAR KRUŠOVICE, AGENTURA CZECHTOURISM, MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJLAUNDRYLAND PRAHA, HOTEL BELVEDERE PRAHA, ERPET, URBANLUX – VÝHRADNÍ DISTRIBUTOR CROCS PRO ČR A SR

Mediální partneři: NOVINKY.CZ, GLANC, VLASTA, PRIMA STYLE, SCENA.CZ, ROCK ZONE, MLADÁ FRONTA, EURO

Pořadatelem Letních shakespearovských slavností je AGENTURA SCHOK.

Anna Fialová a Ondřej Pavelka, Příprava fotografie LSS 2018, zdroj: © AGENTURA SCHOK, foto: Jan Slánský
Anna Fialová, Příprava fotografie LSS 2018, zdroj: © AGENTURA SCHOK, foto: Jan Slánský
Ondřej Pavelka, Příprava fotografie LSS 2018, zdroj: © AGENTURA SCHOK, foto: Jan Slánský
Anna Fialová, Příprava fotografie LSS 2018, zdroj: © AGENTURA SCHOK, foto: Jan Slánský
Anna Fialová, Ondřej Pavelka a fotograf Pavel Mára, Příprava fotografie LSS 2018, zdroj: © AGENTURA SCHOK, foto: Jan Slánský
Fotograf Pavel Mára, Příprava fotografie LSS 2018, zdroj: © AGENTURA SCHOK, foto: Jan Slánský
Příprava fotografie LSS 2018, zdroj: © AGENTURA SCHOK, foto: Jan Slánský
Ondřej Pavelka a Anna Fialová, Příprava fotografie LSS 2018, zdroj: © AGENTURA SCHOK, foto: Jan Slánský

FULLTEXT


PPF - generální partner Letních shakespearovských slavností