ukončit historii

Tisková zpráva, 21. 4. 2016

Večer tříkrálový je premiérou Letních shakespearovských slavností. Předprodej začíná 26. dubna. 

VEČER TŘÍKRÁLOVÝ ANEB COKOLI CHCETE v režii Jany Kališové je hlavní novinkou letošních Letních shakespearovských slavností. Kromě premiéry nabídnou obě pražské scény dohromady ještě šest her a tři večery věnované památce Williama Shakespeara. Předprodej vstupenek na pražská představení začíná v úterý 26. dubna. Generálním partnerem Slavností je investiční skupina PPF.

Komedie VEČER TŘÍKRÁLOVÝ ANEB COKOLI CHCETE vznikla ve stejném období jako drama Hamlet, tedy v době, kdy byl William Shakespeare na pomyslném vrcholu tvůrčích sil, a je spjata s oslavami, se svátečním "převráceným" světem příznačným pro středověké a renesanční svátky bláznů. A blázny a jejich rozvernými kousky se tato komedie jen hemží. Výstřední a elitářský Orsino (Tomáš Měcháček), opojený hudbou a svými city, zamilovaný do podobně sebestředné krásky Olivie (Marie Doležalová) a mezi nimi trosečnice Viola (Monika Timková) převlečená za muže, která touží po Orsinovi a přitom je sama předmětem Oliviiny slepé touhy. Věčně rozjařený Tobiáš Říhal (Milan Šteindler / Václav Kopta) tahá peníze z Ondřeje Třasořitky (Josef Carda) a slibuje mu svou neteř Olivii. Se služkou Marií (Nela Boudová) a bláznem z povolání jménem Feste (Petr Stach) strojí vtipné a dost kruté léčky na samolibého Malvolia (Martin Pechlát), který podobně jako ostatní podlehl klamnému příslibu lásky…

Režisérka Jana Kališová o Večeru tříkrálovém: „Moře, hudba, láska – tři slova, která u Shakespeara zazní hned v prvním monologu komedie, se stala východiskem pro celou naši inscenaci. Z blízkosti moře vychází elegantní scénografické řešení Martina Chocholouška i podoba celé řady půvabných kostýmů Sylvy Hanákové. V představení zazní hudba nejen scénická. Uslyšíme živou kapelu, šašek své písničky doprovází hrou na ukulele i flétničku, Olivie má k dispozici zvláštní "vodní" klavír. A láska a její až nejbláznivější podoby jsou pochopitelně hlavním tématem nádherné komedie, která podivuhodně spojuje bujarou a nespoutanou radost ze života s jemnějšími tóny melancholie, poezie a snad i trochou smutku nad plynutím času a života. Pro tenhle kontrast někdy až drastického humoru s okamžiky překvapivé hloubky mám Večer tříkrálový obzvlášť ráda.“

Letošní významné výročí – 400 let od smrti Williama Shakespeara – ovlivní i program Letních shakespearovských slavností.  Pořadatelé se rozhodli věnovat této události tři večery. „Významné jubileum si připomíná celý svět a také my jsme do našeho programu zařadili projekt věnovaný zmíněnému výročí.  Přípravy jsou v plném proudu, na dvou večerech nazvaných Pocta Shakespearovi spolupracujeme s  profesorem Martinem Hilským, ve třetím samostatném večeru pak Prague Shakespeare Company představí svou plenérovou verzi Richarda III. v angličtině,“ říká ředitel Slavností Michal Rychlý.

Na programu budou i další úspěšné a oblíbené hry: loňské zpracování shakespearovské tragédie Romeo a Julie (režie SKUTR) s výbornými Terezou Voříškovou a Janem Sklenářem, komedie Mnoho povyku pro nic (režie Jiří Menzel) s Petrou Horváthovou, Václavem Jílkem, Petrem Čtvrtníčkem nebo Leošem Nohou. Nebude chybět oblíbený Sen noci svatojánské (režie SKUTR) s Vandou Hybnerovou a Davidem Prachařem a samozřejmě absolutní stálice, která je na repertoáru Letních shakespearovských slavností nepřetržitě od roku 2009, Veselé paničky windsorské (režie Jiří Menzel) s Bolkem Polívkou, Simonou Stašovou a Evou Režnarovou. Ostravští kolegové připravují pro tento rok premiéru Hamleta (režie Janka Ryšánek Schmiedtová) s Tomášem Savkou, Miroslavem Etzlerem a Pavlínou Gajdošíkovou, kterou uvedeme v červenci na scéně Nejvyššího purkrabství. Na konec srpna pak chystáme na Letní scénu Hudební a taneční fakulty AMU na Malostranském náměstí výjimečné představení, které vzbudilo svou premiérou v loňském roce obrovské nadšení u bratislavského publika, tragédii Othello (režie Michal Vajdička) s Jozefem Vajdou v roli Othella, Veronikou Kubařovou jako Desdemonou a Ľubošem Kostelným v roli Jaga.

Letní shakespearovské slavnosti proběhnou od 28. června do 3. září v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě. V Praze již tradičně na dvou plenérových scénách. V Nejvyšším purkrabství Pražského hradu a na Letní scéně Hudební a taneční fakulty AMU v Lichtenštejnském paláci na Malostranském náměstí. Vstupenky na pražská představení jsou v prodeji od úterý 26. dubna na www.shakespeare.cz  a v síti Ticketportal. Představení začínají obvykle ve 20:30 a cena vstupenek je od 290,- Kč. Více informací o letošním programu, repertoáru, cenách vstupenek a možných slevách naleznete na www.shakespeare.cz.

Aktuální foto stahujte z fotogalerie představení Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete.

Generálním partnerem festivalu je investiční skupina PPF. Firmy patřící do skupiny PPF a její akcionáři přispívají jednotlivcům i institucím na projekty z oblasti vzdělávání, podpory zdraví a kultury. Díky finančním příspěvkům PPF tak žije řada kulturních projektů, například Divadlo Járy Cimrmana, Letní shakespearovské slavnosti nebo pražské výstavní prostory Ateliér Josefa Sudka a Galerie Václava Špály. PPF rovněž spravuje zřejmě největší soukromou sbírku české fotografie a rozsáhlou sbírku obrazů. Zvuk orchestru České filharmonie obohatilo šest strunných hudebních nástrojů, které PPF předala České filharmonii do užívání. Prostřednictvím své dceřiné společnosti CETIN je PPF generálním partnerem světoznámého hudebního festivalu Pražské jaro.

Generálním partnerem festivalu je investiční skupina PPF.
Hlavní partneři: HOME CREDIT, O2 Czech Republic, ČEZ.
Hlavní mediální partneři: PRÁVO, IMPULS, PRIMA.
Partneři: BMW, KRÁLOVSKÝ PIVOVAR KRUŠOVICE, ČESKÁ POŠTA, LAUNDRYLAND, STUDENT AGENCY, KUDYZNUDY.CZ.
Mediální partneři: Novinky.cz, Mladá fronta, Euro, Prima Style, Scena.cz, JCDecaux, Rock Zone, Glanc, Story.
Pořadatelem Letních shakespearovských slavností je AGENTURA SCHOK.

FULLTEXT


Erpet Golf Centrum
PPF - generální partner Letních shakespearovských slavností