ukončit historii

Tisková zpráva, 15. 4. 2015

Milostná tragédie Romeo a Julie bude letošní premiérou Letních shakespearovských slavností. Předprodej vstupenek startuje 22. dubna. 

Letní shakespearovské slavnosti, jejichž generálním partnerem je skupina PPF, zahájí 25. června na Pražském hradě premiéra inscenace Romeo a Julie v režii autorského tandemu SKUTR. Na programu Slavností budou dále inscenace Mnoho povyku pro nic, Sen noci svatojánské, Zkrocení zlé ženy, Jak se vám líbí, Večer trojkrál’ový alebo Čo len chcete a již tradičně nebudou chybět Veselé paničky windsorské. Výjimečnou událostí bude projekt Patrick Doyle – Shakespeare in Concert, který pořadatelé festivalu připravují společně s Prague Shakespeare Company a Film Music Prague.

Režijní dvojice SKUTR, Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, se do prostor Nejvyššího purkrabství vrací po dvou letech. „Po zkušenosti z Letních shakespearovských slavností roku 2013 víme, že atmosféra zkoušek na Pražském hradě je neopakovatelná. Proto jsme s radostí přijali nabídku na Slavnostech znovu režírovat. A také jsme chtěli pracovat na tématu, které je nám blízké. Téma první velké lásky je přesně pro nás – Martina romantika a mne skeptika. A stejně tak je rozkročena i Shakespearova hra Romeo a Julie. Zpočátku romantika, v závěru drama s velkou skepsí možnosti naplnění lásky v našem světě. Zpočátku komedie, v závěru tragédie s velkým vykoupením,“ říká o hře Lukáš Trpišovský.

V hlavních rolích se představí Tereza Voříšková jako Julie a Jan Sklenář z královéhradeckého Klicperova divadla jako Romeo. Dále hrají Naďa Konvalinková, Saša Rašilov, Lenka Krobotová, Jiří Vyorálek, Dana Batulková, Martin Sláma, Marie Poulová, Petr Vančura, Jan Cina, Jakub Gottwald, Michal Sieczkowski, Miroslav Zavičár a další.

Kromě zmiňované premiéry se diváci mohou těšit na loňskou velmi úspěšnou komedii Mnoho povyku pro nic v režii Jiřího Menzela s Václavem Jílkem, Petrou Horváthovou, Petrem Čtvrtníčkem nebo Leošem Nohou. Dále pak na nápaditě pojatou svatební crazy komedii Sen noci svatojánské v režii tandemu SKUTR v hlavních rolích s Vandou Hybnerovou a Davidem Prachařem. Chybět nebudou Veselé paničky windsorské Jiřího Menzela, absolutní stálice Slavností, která bude letos uváděna již sedmým rokem. V letošním roce mají diváci poslední příležitost navštívit oblíbenou inscenaci v režii Daniela Špinara Zkrocení zlé ženy (v hlavních rolích Tatiana Vilhelmová, Jana Stryková, Roman Zach, Vojtěch Dyk, Matouš Ruml a další). Z Bratislavy zavítá na Nejvyšší purkrabství energií sršící komedie Večer trojkrál’ový alebo Čo len chcete maďarské režisérky Enikő Eszényi. Po loňském úspěchu se na tři večery do Prahy vrací mimořádná inscenace Jak se vám líbí v podání předních ostravských herců v režii Michala Langa.

V srpnu si pak návštěvníci budou moci vychutnat ojedinělý orchestrální koncert filmové hudby skotského skladatele Patricka Doylea doplněný speciální velkoplošnou projekcí. Ve večeru nazvaném Patrick Doyle - Shakespeare in Concert zazní největší hity z hollywoodských adaptací známých děl Williama Shakespeara v režii Kennetha Branagha. Diváky čekají hudební ukázky z filmů Hamlet, Jindřich V., Jak se vám líbí či Mnoho povyku pro nic. Český národní symfonický orchestr a Kühnův smíšený sbor bude řídit James Shearman. Program doplní vystoupení herců Prague Shakespeare Company.

Letní shakespearovské slavnosti se konají od 25. června do 5. září. V Praze proběhnou již tradičně na dvou plenérových scénách. V Nejvyšším purkrabství Pražského hradu a na Letní scéně Hudební a taneční fakulty AMU v Lichtenštejnském paláci na Malostranském náměstí. Slavnosti se dále konají v Brně, Ostravě a Bratislavě. Vstupenky na pražská představení jsou v prodeji od středy 22. dubna v síti Ticketportal. Představení začínají obvykle ve 20:30 a cena vstupenek je od 290 Kč. 

Více informací o letošním programu, repertoáru, cenách vstupenek a možných slevách naleznete na www.shakespeare.cz nebo na www.ticketportal.cz.

Ilustrační foto ke stažení naleznete zde: Romeo a Julie - fotogalerie

Generálním partnerem festivalu je skupina PPF.
Hlavní partneři: HOMECREDIT, O2, ČEZ.
Hlavní mediální partneři: PRÁVO, IMPULS, PRIMA.
Partneři: BMW, KRÁLOVSKÝ PIVOVAR KRUŠOVICE, ČESKÁ POŠTA, LAUNDRYLAND PRAHA, STUDENT AGENCY, CZECHTOURISM.
Mediální partneři: Novinky.cz, Mladá fronta, E15, Euro, Prima Style, Scena.cz, JCDecaux, Rock Zone, Květy, Story.
Pořadatelem Letních shakespearovských slavností je AGENTURA SCHOK.


Předprodej vstupenek v Praze exkluzivně v síti Ticketportal.
Předprodej vstupenek v Praze exkluzivně v síti TICKETPORTAL

FULLTEXT