Letní shakespearovské slavnosti proběhnou letos ve znamení premiéry ROMEA A JULIE: inscenaci s pozoruhodným hereckým obsazením režíruje Martin Huba. Ten už pro Shakespearovské slavnosti vytvořil velmi úspěšného Krále Leara s Janem Třískou. Druhým klíčovým představením 8. ročníku Slavností bude HAMLET s Jiřím Langmajerem: ten byl za svůj energický výkon mj. nominován na Cenu Alfréda Radoka i Cenu Thálie.

Romeo a Julie
Inscenaci ROMEA A JULIE pojal režisér Martin Huba jako energické, rafinovaně aktualizované představení s neokoukanými hlavními představiteli. Ty obklopí herecké hvězdy, které režisér často vytipoval z předchozí úspěšné spolupráce. V obsazení Romea a Julie tak figuruje například Emília Vášáryová, Bohumil Klepl, David Suchařípa, Jan Vlasák nebo Marek Vašut.
Obsazení ústředního mileneckého páru předcházel velký konkurz v Praze a Bratislavě, na který se přihlásilo přes dvě stě adeptů. Roli Julie nakonec získala Kateřina Čapková, devatenáctiletá studentka herectví pražské Státní konzervatoře. Alternovat ji bude Zuzana Vejvodová, známá z Divadla na Fidlovačce nebo z divadelní verze muzikálu Rebelové. Jako Romea uvidíme dvaadvacetiletého Jiřího Hájka - talentovaný mladík letos končí studium JAMU v Brně. Alternace Romea se zhostí Ladislav Hampl z Divadla na Vinohradech - původně obsazený do role Parise přesvědčil, že si hlavní roli zaslouží.

Romeo a Julie
Romeo a Julie je i pozoruhodným dílem z hlediska jazyka hry a jejího překladu: "Jde o nádhernou přehlídku tehdejší rétoriky," říká Martin Hilský, který se při překladu Romea a Julie vrátil k Shakespearově ranému období - hrám Sen noci svatojánské, Marná lásky snaha, Richardovi III. i sonetům - všechna zmíněná díla, libující si v jiskřivých slovních hříčkách, už do češtiny převedl. "Romeo a Julie je navíc velkým divadelním sonetem v akci," říká Martin Hilský, který sílu, náboj, ale i paradoxnost sonetů právě v Romeovi a Julii zřetelně vnímá. "Sledovat a zachytit oblouk od konvenční řeči postav k nestrojenému vyjádření emocionální pravdy bylo alespoň pro mne velmi napínavé. Zlom v dosavadních životech obou veronských milenců je vyjádřen právě v jejich promluvách: třeba k platonicky zbožňované Rosalině se Romeo obrací zprvu s rozvernou, petrarcovskou dikcí, po setkání s Julií však jeho tón i výrazy radikálně mění směrem k pečlivému, citem prodchnutému vyznání. Hra, která začína la jako komedie, se tak i v řeči jednotlivých postav zvolna láme v tragédii, jejíž finále je nevyhnutelné."

Divadelní festival pod širým nebem se opět koná od konce června do poloviny září v autentických kulisách na hradech v Praze, Brně i Bratislavě. Pořadatelem Slavností je opět Agentura Schok v čele s ředitelem Michalem Rychlým, festivalu udělil letos svou záštitu poprvé i prezident Václav Klaus.
Generálním partnerem Slavností je už pátým rokem skupina PPF. Ta letos akci rozšiřuje o fotografickou výstavu Maximální fotografie z děl špičkových českých fotografů. Výstava sedmadvaceti velkoformátových snímků ze sbírek PPF potrvá celé léto a je k vidění pod širým nebem, v areálu Pražského hradu - vstup je na ní samozřejmě zdarma. Při uspořádání výstavy i celého divadelního festivalu pomohl i tradiční spolupořadatel Slavností - Správa Pražského hradu.

Vstupenky na všechna představení v rozmezí 250-590 Kč jsou letos k dispozici exkluzivně v předprodejní síti Ticketpro. Zbylé lístky lze však získat i v pokladně Purkrabství přímo v den představení: otevřeno je už od 15ti hodin vždy každý den, kdy se hraje.