ukončit historii

Tisková zpráva, 9. 6. 2015

Letní shakespearovské slavnosti mají na programu více než 140 představení. Začínají 25. června.

Necelé tři týdny zbývají do zahájení dalšího ročníku Letních shakespearovských slavností, které v premiéře uvedou slavnou Shakespearovu tragédii Romeo a Julie v inscenaci režijního tandemu SKUTR. V hlavních rolích se představí Tereza Voříšková jako Julie a Jan Sklenář jako Romeo.

Režisérská dvojice SKUTR (Lukáš Trpišovský, Martin Kukučka) se při realizaci Romea a Julie obklopila osvědčeným týmem, se kterým v rámci Letních shakespearovských slavností již spolupracovala na představení Sen noci svatojánské (2013). „Diváci mohou čekat skutrovskou poetiku obrazu, pohybu a zvuku. Text bude výrazně krácen, aby vynikla jeho krása a na diváky se nevalily tuny veršů. A už teď můžeme říci, že balkonová scéna bude bez balkonu,“ prozrazuje o hře jeden z režisérů, Lukáš Trpišovský.
 
Na programu Slavností je celkem osm her Williama Shakespeara: Romeo a Julie, Mnoho povyku pro nic, Sen noci svatojánské, Zkrocení zlé ženy, Veselé paničky windsorské, Jak se vám líbí, Večer trojkráľový alebo Čo len chcete, Othello (premiéra bratislavské produkce LSS) a ojedinělý orchestrální koncert filmové hudby nazvaný Patrick Doyle – Shakespeare in Concert.

„Jsme rádi, že se nám podařilo pro pražské diváky zajistit na poslední tři červencové večery skvělou slovenskou komedii Večer trojkráľový alebo Čo len chcete v režii Enikő Eszényi, která v Bratislavě zaznamenala velký úspěch. Usilovali jsme o ni dvě sezóny, ale z organizačních důvodů se nám to podařilo až nyní,“ říká umělecký ředitel Slavností Libor Gross. „Do Prahy se vrací, také na tři večery, komedie ostravské produkce Jak se vám líbí v režii Michala Langa, která byla loni beznadějně vyprodána. A speciálním projektem pak bude koncert filmové hudby skotského skladatele Patricka Doylea Shakespeare in Concert. Zazní zde největší hity z hollywoodských adaptací známých děl Williama Shakespeara v režii Kennetha Branagha. Orchestr PKF – Prague Philharmonia a Kühnův smíšený sbor bude řídit dvorní dirigent Patricka Doylea James Shearman a celý program doplní vystoupení herců Prague Shakespeare Company,“ dodává ještě Libor Gross.

V Praze na repertoáru nebude chybět ani loňská velmi úspěšná premiéra Jiřího Menzela Mnoho povyku pro nic, jež bude uváděna na Letní scéně Hudební a taneční fakulty AMU na Malostranském náměstí. Dále se diváci mohou těšit na komedii Sen noci svatojánské, na stálici Slavností Veselé paničky windsorské a budou mít také poslední příležitost navštívit inscenaci Daniela Špinara Zkrocení zlé ženy s Tatianou Vilhelmovou a Romanem Zachem, která bude mít v srpnu derniéru.

Letní shakespearovské slavnosti, jejichž generálním partnerem je již šestnáctým rokem skupina PPF, se konají od 25. června do 5. září. V Praze proběhnou již tradičně na dvou plenérových scénách. V Nejvyšším purkrabství Pražského hradu a na Letní scéně Hudební a taneční fakulty AMU v Lichtenštejnském paláci na Malostranském náměstí. Slavnosti se dále konají v Brně, Ostravě a Bratislavě. Vstupenky na pražská představení jsou v prodeji v síti Ticketportal. Představení začínají obvykle ve 20:30 a cena vstupenek je od 290 Kč.

Více informací o letošním programu, repertoáru, cenách vstupenek a možných slevách naleznete na www.shakespeare.cz nebo na www.ticketportal.cz. Ilustrační foto ke stažení naleznete zde: Romeo a Julie - fotogalerie

Generálním partnerem festivalu je skupina PPF.
Hlavní partneři: HOMECREDIT, O2, ČEZ.
Hlavní mediální partneři: PRÁVO, IMPULS, PRIMA.
Partneři: BMW, KRÁLOVSKÝ PIVOVAR KRUŠOVICE, ČESKÁ POŠTA, LAUNDRYLAND PRAHA, STUDENT AGENCY, CZECHTOURISM.
Mediální partneři: Novinky.cz, Mladá fronta, E15, Euro, Prima Style, Scena.cz, JCDecaux, Rock Zone, Květy, Story.
Pořadatelem Letních shakespearovských slavností je AGENTURA SCHOK.


Předprodej vstupenek v Praze exkluzivně v síti Ticketportal.
Předprodej vstupenek v Praze exkluzivně v síti TICKETPORTAL

FULLTEXT