ukončit historii
Titulek pro tisk

Shakespearovské slavnosti uvedou naposledy Jindřicha IV., loučí se i Romeo a Julie

Shakespearovské slavnosti uvedou naposledy Jindřicha IV.,

loučí se i Romeo a Julie

Od 31. července se na Letní shakespearovské slavnosti v Praze vrací Jindřich IV. v nastudování Lucie Bělohradské. Hra o politice a jednom zvláštním přátelství se tu bude hrát už naposledy. Titul s Janem Dolanským v roli prince Jindry, Ladislavem Mrkvičkou v úloze starého krále Jindřicha a Norbertem Lichým jako Janem Falstaffem se s diváky rozloučí 4. srpna v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu. Derniéru bude mít letos i drama Romeo a Julie v podání ostravských herců. Představení s Terezou Dočkalovou jako Julií, Markem Holým jako Romeem a Jitkou Smutnou coby Chůvou uvidíme na Pražském hradě 6. a 7. srpna.

„Falstaff je prý jako vánoční stromek ozdobený samými hříchy, zatímco princ Jindřich je ozdoben pouze svým majestátem," říká o ústředních postavách hry Jindřich IV. její překladatel Martin Hilský. „Svět bez Falstaffů je jistě světem řádu, ale je to zároveň svět o mnoho smutnější. Ona je totiž, málo platné, s Falstaffy sranda," dodává Hilský.

„S Falstaffem máme hodně společného - až na to, že já nejsem králem podsvětí, což on byl, a pro svůj život proto potřeboval opravdu dost peněz," říká Norbert Lichý, jehož hrdina ve hře zastupuje veselý a rozmarný svět zahálky a londýnských pivnic. Už kvůli výkonu Norberta Lichého stojí za to představení vidět: Výborný ostravský herec známý z mnoha filmů i televizních seriálů (Okresní přebor, Lidice), je jako rytíř Falstaff naprosto přesvědčivý a společně s Janem Dolanským v úloze floutka Jindry tvoří výtečnou hereckou dvojici.

V zajímavě obsazené hře dále uvidíme Zdeňku Žádníkovou v roli svůdné i děsivé vypravěčky Fámy (alternuje Klára Melíšková), dále hrají Martin Písařík, Martin Preiss, Zuzana Slavíková (alternuje Eva Salzmannová), Martin Myšička, Jan Teplý (alternuje Radek Valenta), Jaromír Meduna, Jiří Klem, Jiří Racek, Jiří Hána a další. Hudbu k představení složil Jan P. Muchow.

Romeo a Julie pro děti i rodiče

Nejslavnější milostný příběh všech dob - tentokrát v moderních kulisách - představí na slavnostech už potřetí a naposledy ostravská produkce PaS de Theatre. Svěží herecké výkony, hudba Pavla Helebranda i energií nabité šermířské a taneční scény dělají z Romea a Julie titul, který je i po mnoha reprízách přitažlivý jak pro zlobivé dospívající, tak pro jejich unavené rodiče.

Role Julie - puberťačky proměněné v milující ženu - se výtečně chopila Tereza Dočkalová, čerstvá držitelka ceny Thálie pro herecký talent do 33 let. Jako Romeo zaujme Marek Holý, známý mj. z muzikálových rolí. Potlesky na otevřené scéně sklízí i Jitka Smutná v roli Chůvy, suverénní je i Jan Hájek jako Merkucio, Jiří Sedláček v roli Vavřince, Ondřej Malý (hvězda televizního seriálu 4teens) jako baculatý Benvolio a další. Hru zrežíroval Pavel Šimák v překladu Jiřího Joska, výraznou „grafiťáckou" scénu vytvořil David Bazika.


Příběh staré rodové nenávisti s napínavými souboji o čest, štěstí i první velkou lásku se hraje ještě 9. a 10. srpna na Slezskoostravském hradě, kde se zároveň postará o finále celého tamějšího festivalu. V Praze Letní shakespearovské slavnosti pokračují až do 6. září. V srpnu jsou na programu jsou ještě komedie Zkrocení zlé ženy, Veselé paničky windsorské a koncem měsíce i novinka, drama Richard III. s Jiřím Langmajerem. Generálním partnerem slavností je i tento rok skupina PPF.


> zpráva ke stažení zde [PDF 62 kB]30.07.2012

PRESS

08.09.2012  -  Letošní Shakespearovské slavnosti končí, vidělo je 83 tisíc diváků, PDF
26.08.2012  -  Shakespearovské slavnosti jdou do finále, s diváky se rozloučí Richardem III., PDF
16.08.2012  -  Kuřata, jablka i pravý sekt. Na Shakespearovských slavnostech se v létě hoduje, PDF
30.07.2012  -  Shakespearovské slavnosti uvedou naposledy Jindřicha IV., loučí se i Romeo a Julie, PDF
16.07.2012  -  Shakespearovské slavnosti nabídnou v červenci komedie, PDF
25.06.2012  -  Na Pražském hradě zavládnou v létě dva Richardové III., český a slovenský, PDF
04.06.2012  -  Letní shakespearovské slavnosti 2012 - hlavní tisková zpráva, PDF
17.04.2012  -  Shakespearovské slavnosti zahajují předprodej. Novinkou bude Richard III. s Jiřím Langmajerem, PDF

Tiskové informace a mediální servis LSS 2012:

Magdalena Bičíková
Jana Bryndová

Kontakt: magdalena@shakespeare.cz

Fotografie ke stažení

Fotografie ke stažení najdete v sekci FOTOGALERIE – na vybraný obrázek klikněte 2x a rozbalí se v tiskové kvalitě. K fotografii prosím uveďte vždy kredit (popisek se jménem autora a vyfotografovaných osob je uveden nad každým snímkem), pro účely propagace festivalu je repro snímku zdarma.

HLEDAT




GOOGLE PŘEKLADAČ: