ukončit historii
Titulek pro tisk

Shakespearovské slavnosti jdou do finále, s diváky se rozloučí Richardem III.

Shakespearovské slavnosti jdou do finále,

s diváky se rozloučí Richardem III.

Hra Richard III., hlavní novinka letošních Letních shakespearovských slavností, se po úspěšném turné v Brně a Ostravě od 27. srpna naposledy vrátí na Pražský hrad, kde měla koncem června premiéru. Napínavý příběh o královském vzestupu a pádu s Jiřím Langmajerem, Klárou Issovou, Simonou Postlerovou, Karlem Dobrým a dalšími známými herci uzavře festival 7. září, v prodeji zbývají poslední vstupenky.

„Richard III. je rozhodně nejnavštěvovanějším titulem letošního ročníku, jen Praze ho zatím vidělo asi 13.000 diváků“, říká mluvčí slavností Magdalena Bičíková. Také Slezskoostravský hrad a brněnský Špilberk měl na Richarda III. vyprodáno, vstupenky na tento titul tam zmizely z předprodeje jako první.  

V titulní roli zkaženého, drzého, ale i obratného a šarmantního vévody z Glostru vystoupí Jiří Langmajer. Richardem ďábelsky sváděnou Lady Annu ztvární Klára Issová, v roli vévody Buckinghama uvidíme Karla Dobrého. Richardova královského bratra Edwarda hraje Marek Ronec, zrazeného bratra Clarence ztvární Kamil Halbich. Richardovu matku, Vévodkyni z Yorku hraje Radka Fidlerová, královnu Markétu ztělesní Eva Salzmannová, královnu Alžbětu hraje Simona Postlerová, jako Catesby se představí Marek Taclík

Režisérem hry a autorem úpravy je slovenský divadelník Martin Huba. „Nemohu se smířit s představou, že se nějaký člověk zlý už narodí a ve zlu si pak může nevysvětlitelně libovat," uvedl režisér. Ten se proto rozhodl tragického hrdinu „trochu zlidštit, vysvětlit a ne jen vytvořit další z řady richardovských zrůd.“

Scénu vytvořil Jozef Ciller, kostýmy navrhl Milan Čorba, autorem hudby je Jan P. Muchow. Hru diváci uvidí v překladu Martina Hilského. Ten si brilantně poradil jak s pasážemi v próze, tak s rýmy v noblesním Shakespearově blankversu.

Více na www.shakespeare.cz


> zpráva ke stažení zde [PDF 46 kB]26.08.2012

PRESS

08.09.2012  -  Letošní Shakespearovské slavnosti končí, vidělo je 83 tisíc diváků, PDF
26.08.2012  -  Shakespearovské slavnosti jdou do finále, s diváky se rozloučí Richardem III., PDF
16.08.2012  -  Kuřata, jablka i pravý sekt. Na Shakespearovských slavnostech se v létě hoduje, PDF
30.07.2012  -  Shakespearovské slavnosti uvedou naposledy Jindřicha IV., loučí se i Romeo a Julie, PDF
16.07.2012  -  Shakespearovské slavnosti nabídnou v červenci komedie, PDF
25.06.2012  -  Na Pražském hradě zavládnou v létě dva Richardové III., český a slovenský, PDF
04.06.2012  -  Letní shakespearovské slavnosti 2012 - hlavní tisková zpráva, PDF
17.04.2012  -  Shakespearovské slavnosti zahajují předprodej. Novinkou bude Richard III. s Jiřím Langmajerem, PDF

Tiskové informace a mediální servis LSS 2012:

Magdalena Bičíková
Jana Bryndová

Kontakt: magdalena@shakespeare.cz

Fotografie ke stažení

Fotografie ke stažení najdete v sekci FOTOGALERIE – na vybraný obrázek klikněte 2x a rozbalí se v tiskové kvalitě. K fotografii prosím uveďte vždy kredit (popisek se jménem autora a vyfotografovaných osob je uveden nad každým snímkem), pro účely propagace festivalu je repro snímku zdarma.

HLEDAT




GOOGLE PŘEKLADAČ: