zkrocení zlé ženy

     
 

Komedie hravá i dravá

Zkrocení

Krotit vzpurné a neposlušné ženy patřilo k oblíbeným obřadům renesanční doby. Manžel byl podle tehdejších představ pán a vladař své ženy, a jestliže mu žena v čemkoli kladla odpor, porušovala tím řád přírody i řád Boží. William Shakespeare napsal na toto téma jednu ze svých nejranějších a nejpopulárnějších komedií a nazval ji Zkrocení zlé ženy. Shakespearův krotitel se jmenuje Petruchio a v průběhu hry se snaží zkrotit vzpurnou ženu Kateřinu.
Ale Shakespearova komedie by nepřežila do dnešní doby, kdyby byla pouhou dramatizací renesanční představy o mužské nadvládě nad ženou. Shakespearova Kateřina je rovnocennou partnerkou Petruchia. Vyrovná se mu především jazykovým vtipem a Petruchio ji nikdy nepřinutí (a zřejmě ani nechce přinutit) k pokornému mlčení. Kateřina mluví na konci hry jinak než na jejím začátku, ale významné je, že má poslední slovo.
A jaké je to slovo! V němém úžasu ho vyslechnou nejen ostatní manželé a manželky Shakespearovy hry, ale i Petruchio sám. A tak i dnešní divák odchází z dobrého představení Zkrocení zlé ženy s pocitem,
že nezhlédl jenom hrubozrnnou frašku, ale hravou a dravou Shakespearovu komedii, která již svou řečovou energií dokáže narušit tradiční stereotyp mužské a ženské role.

Martin Hilský


Skrotenie

Žena nech iné nič si neželá,
len padnúť k nohám svojho manžela.
Nech mi aj prsty postúpa – keď kvôli
nemu to znášam, neviem, že to bolí.

To sú slová, ktoré hovorí slovenská Katarína – a ako poznamenáva pán profesor Hilský, „tato pokora
je důstojná" a podľa Vladimíra Strniska ešte aj rafinovaná. V podaní Anny Javorkovej je dokonce šibalská. Myslím, že pražský divák sa má na čo tešiť, čo sa týka mňa, mám svoje potešenie už vo vrecku: bola ním možnosť spolupráce so skvelým tímom ľudí, ktorý toto uvedenie Skrotenia zlej ženy pripravil.

Ľubomír Feldek

 

 
     
     
 

překlad_ martin hilský a ľubomír feldek
úprava a režie_ vladimír strnisko
scéna_ ján zavarský
kostýmy_ jan skalický

osoby a obsazení
baptista_marián zednikovič
katarína_ anna javorková
bianca_ diana mórová
vincentio_ jan přeučil / rudolf jelínek
lucentio_ kamil halbich
petruchio_ michal dlouhý
gremio_ petr pelzer
hortensio_ tomáš pavelka / pavel skřípal
tranio_ ivan řezáč / rené přibil
biondello_ martin sitta
grumio_ zdeněk mahdal
curzio_ matěj hádek / jiří trnka
pedant_ jiří čapka / zdeněk žák
vdova_ jitka foltýnová
bicí nástroje_ michal lang