Noriyuki Sawa - Art Theatre

Režie a herecké obsazení:
Noriyuki Sawa ( Japonsko)
loutkohra a pantomima

Spojení tradiční japonské loutkoherecké a divadelní školy s prvky moderní evropské kultury a příběh touhy po moci neštítící se vraždy to je Macbeth v provedení japonského scénografa, výtvarníka, loutkoherce a mima Noriyukiho Sawy. Divadelní projev Sawy je závislý na absolutním kontaktu se soustředěným a pozorným publikem. Představení je vytvořeno jako sólové němé drama. Shakespearovy dialogy a skvělá kompozice jsou převedeny do řeči objektu, postav, barev, zvuků a každého jednotlivého kusu materiálu na jevišti.

Macbeth podle Noriho
"Hledal jsem univerzální téma, které bude sdělitelné všude na světě. Jelikož jsem se soustředil zrovna na Shakespeara, nemohl jsem si vybrat nic jiného než práve hru Macbeth. Tady jsem měl možnost zvýraznit pouze ty nejdůležitejší scény a zpracovat je jako krátký, koncentrovaný příběh."
"Někde u lokte je hranice, která působí předěl mezi životem mým a životem loutky. V určité fázi tato hranice zmizí a já mám pocit, že loutka vede mně. Cítím tu změnu hluboce právě ve hře Macbeth - vždyť loutka není jen herečka, která se převlékne a odejde, tato loutka je v každém okamžiku stoprocentní lady Macbeth."

Noriyuki Sawa



Noriyuki Sawa se narodil v roce 1961 v japonském Hokkaidu. Vystudoval Pedagogickou univerzitu v Hokkaidu se zvláštním zameřením na uměni a řemesla. Je členem mezinárodní unie loutkařů v japonsku a instruktor na Divadelní akademii múzickych umění v Praze na katedře alternativního a loutkového divadla. V Čechách poprvé působil v roce 1992 v Divadle v Celetné jako herec v roli klauna ve hře Babylónská vež. Se svým vlastním divadelním programem absolvoval v roce 1996 celosvětové turné.


Termíny: 27.8. a 28.8.2000


ZPÁTKY
NÁSLEDUJÍCÍ STRÁNKA