Režie: Michal Lang
Překlad: Martin Hilský
Dramaturg: Markéta Bláhová
Scéna: Klára Čulíková
Kostýmy:
Zuzana Krejzková
Hudba: CD 94 a Martin Radimecký
Pohybová spolupráce: Marta Matustiková
Hrají: Prospero - Ivan Řezáč, Miranda - Tatiana Vilhelmová, Ariel - Tomáš Pavelka
Dále hrají: Vasil Fridrich, Veronika Hádková, Robert Jašków, Radim Kalvoda, Veronika Pospíšilová, Marek Taclík, Zdeněk Velen, Ladislav Frej, Karel Pospíšil, Kamil Halbich, Martin Sitta, Jaroslav Šmíd.


Bouře je velikou divadelní básní o divadle světa a jeho proměnách, jejímž režisérem, hlavním hercem i autorem je učenec a bílý mág Prospero, jehož kouzelná moc nepochází ze spojení s temnými silami a dáblem (tím se liší od Fausta), ale výhradne z jeho vědění, z jeho knih. Prosperovy knihy, univerzální text skrytý v textu Shakespearovy hry, obsahují nejen skryté taje tohoto světa, ale v obrazném slova smyslu také všechny předchozí Shakespearovy hry. A jestliže se Propero v závěru hry zříká svých knih a s nimi i své moci, nemůže tento akt nepřipomenout konec Shakespearovy tvurčí dráhy a jeho odchod z Londýna do Stratfordu. Obyčejné jevištní poznámky EXEUNT ALL a EXIT nabývají v Bouři zcela zvláštního a umocněného významu. Bouře je především hra konce - konce hry, konce velkého shakespearovského představení:

Je konec představení. Hráli je, jak
jsem už rekl, duchové a teď
je z nich jen vzduch, jen pouhopouhý vzduch.
Nejvyšší veže, skvostné paláce,
vznešené chrámy, ano, celý svět
se rozplyne a všechno, co je na něm,
zmizí jak tenhle pomíjivý výjev -
ani cár mlhy po něm nezbude.
Ze stejné látky jsme, z níž sprádají
se sny a život je jen ostrůvek,
co ze všech stran je obklopený spánkem.

Martin Hilský



Představené mělo premiéru 8. dubna 2000 v Divadle v Celetné v Praze. Zázračná komedie Bouře patří k vrcholům Shakespearovy tvorby. Jde patrně o poslední hru, kterou napsal a traduje se, že tímto textem se loučil s divadelním světem. Všechnu svou imaginaci, lásku k magii slova, magii divadla, všechny svoje zkušenosti a pochybnosti vložil do příběhu o bílém mágovi Prosperovi, o vášnivé touze po pomstě a moci, o životním ztroskotání, na jehož dně lze nalézt lásku, zmoudření, schopnost odejít a dát druhým svobodu. Bouře je příběhem, v němž hranice mezi tímto a oním světem mizi, v němž iluze a skutečnost splývají.

Premiéra 8. srpna 2000 CD 94 v Divadle v Celetné
Termíny: 8.8. - 12.8.2000


ZPÁTKY